N-VA-politicus dient klacht in tegen omstreden anti-vaccinatiedokter
Louis Ide: 'De uitlatingen van die man zijn een gevaar voor de volksgezondheid' Foto: n-va
Louis Ide, nationaal secretaris van de N-VA en zelf arts, zal bij de Orde der Artsen een klacht indienen tegen Kris Gaublomme, de huisarts die in het VTM-nieuws verkondigde dat vaccinatie tegen mazelen niet werkt en astma en autisme veroorzaakt.

Die uitspraken kwamen Gaublomme onmiddellijk op striemende kritiek te staan. Professor vaccinologie Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen wil een beroepsverbod voor de man. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt dat ze erop rekent dat er een klacht tegen hem komt. Want de Orde der Artsen kan alleen maar optreden – en desgevallend een schorsing of beroepsverbod opleggen – na een klacht.

'Die man gaat met zijn theorie levens kosten', zegt De Block, zelf een arts, aan VTM Nieuws. 'Het nut van vaccinaties is wetenschappelijk bewezen. Alle andere beweringen zijn verzinsels, en een arts onwaardig.'

Louis Ide, nationaal secretaris van de N-VA en zelf arts, geeft gehoor aan die oproep en zal klacht indienen bij de Orde.

'De uitlatingen van die man zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Een arts heeft de deontologische plicht om de laatste stand van de wetenschap op te volgen en in die zin te handelen naar zijn patiënten toe. Deze dokter doet dat niet. Met behulp van vaccins kunnen we ziektes als polio of mazelen de wereld uithelpen, maar types als Gaublomme houden ze in stand', aldus Ide.