Anuna De Wever: 'We staan hier niet voor een hype'
Anuna De Wever: 'Nog zes keer' Foto: photonews

Nog zes keer spijbelen voor het klimaat en dan zijn er de verkiezingen op 26 mei. Tot dan blijven de klimaatjongeren van Youth for Climate elke week op straat komen. En dat doen ze niet voor 'de hype', maar met een echt doel, verzekert boegbeeld Anuna De Wever.

'Binnen tien jaar kan het wel eens zijn dat het klimaat onomkeerbaar beschadigd is. We staan hier niet om mee te doen aan een hype, maar we staan hier echt met een doel. Hopelijk beseft iedereen hoe dringend het is en komen ze nog zes keer op straat', zegt De Wever, bij de veertiende (en niet dertiende zoals eerder gemeld) mars van Youth for Climate in Brussel.

Deze heeft 1.100 mensen op de been gebracht. Vorige donderdag kwamen er volgens de politie slechts een 500-tal klimaatspijbelaars naar Brussel. Deze week leeft het protest, onder meer dankzij een oproep tot actie van de Grootouders van het Klimaat, opnieuw een beetje op.

'We zijn misschien met minder dan 30.000 zoals in het begin, maar we zijn echt heel trots dat iedereen hier keer op keer staat. Want iedere keer betogen begint te wegen voor iedereen en ook voor ons', vertelt mede-initiatiefnemer Kyra Gantois.

Ook rector van de Universiteit Gent Rik Van De Walle, rector van de Vrije Universiteit Brussel Caroline Pauwels, rector van de Université Catholique de Louvain Vincent Blondel, rector van de Université Saint-Louis Pierre Jadoul en rector van de Université de Namur Naji Habra liepen samen met de jongeren mee aan de kop van de stoet. Ze wilden daarmee de klimaatjongeren een hart onder de riem steken en tonen dat het tijd is om in te grijpen om de klimaatopwarming tegen te gaan.

‘De resultaten van wetenschappelijk onderzoek moeten in rekening gebracht worden in het debat. Ze moeten de politiek niet voeren, maar wel het beleid voeden. De jongeren hebben speciaal gevraagd om aanwezig te zijn om dat te staven en als rector ben ik hier om de wetenschap te vertegenwoordigen. Zeker deze week tijdens de vakantie is het belangrijk om hen te steunen en te benadrukken dat ze hun inspanningen moeten volhouden’, aldus rector Van De Walle.

De Grootouders voor het Klimaat droegen deze week foto’s van hun kleinkinderen bij zich om te benadrukken dat de toekomst van de jongeren op het spel staat en er politieke moed nodig is om die te verzekeren.