Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, is opgepakt in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zich de voorbije zeven jaar schuilhield. Een Britse rechter heeft hem schuldig bevonden aan de schending van zijn borgvoorwaarden. De Verenigde Staten klagen hem aan voor hacking en samenzwering met Chelsea Manning. Volgens de advocate van Assange zal hij zijn uitlevering aanvechten.

Een bleke Julian Assange met baard werd donderdag door minstens zeven mannen begeleid uit de ambassade naar een politiewagen. Donderdagmiddag verscheen hij al voor de rechter in Westminster. Assange werd meteen veroordeeld, omdat hij in 2012 naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen vluchtte, toen hij in Zweden aangeklaagd werd voor verkrachting. Voor die veroordeling riskeert hij twaalf maanden cel. 

Assange werd bij zijn aankomst op het politiebureau ook gearresteerd op basis van een Amerikaans arrestatiebevel. 'Het gaat om een uitleveringsbevel volgens artikel 73 van de Britse uitleveringswet.'

Donderdagmiddag raakte meer bekend over welke aanklacht de Amerikaanse overheid tegen Assange uitvaardigt. Hij wordt volgens persagentschap Reuters verdacht van hacking en samenzwering met de Amerikaanse soldaat Chelsea Manning. Volgens de Amerikanen maakte Assange het mogelijk dat Manning duizenden geheime documenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak stal  Die documenten publiceerde Assange vervolgens op zijn platform Wikileaks, maar daarvoor wordt hij niet aangeklaagd. 

Het is nog niet duidelijk of Assange straks ook daadwerkelijk wordt uitgeleverd. De Ecuadoriaanse president Lenin Moreno zegt dat hij van Groot-Brittannië garanties gekregen heeft dat Assange niet zal worden uitgeleverd aan een land waar hij mogelijk marteling of de doodstraf riskeert. Maar met deze aanklacht riskeert Assange geen doodstraf, wel vijf jaar cel. De Britse politie laat wel weten dat Assange werd opgepakt 'in naam van de Amerikaanse autoriteiten'. De advocate van Assange, Jennifer Robinson, liet weten dat hij van plan is zijn uitlevering te bestrijden.

De Britse staatssecretaris voor Europese Zaken en Amerika Alan Duncan zei daarover aan Sky News: 'Het is ons algemeen beleid, dus het is ook toepasbaar in het geval van Julian Assange, dat hij niet zal worden uitgeleverd als hij aankijkt tegen de doodstraf.'

'Ons geduld was op'

De politie zegt dat ze Assange konden arresteren nadat ze werden ‘uitgenodigd op de ambassade, dat het asiel voor Assange heeft ingetrokken’. President Moreno vertelt in een videoboodschap waarom hij de beslissing heeft genomen om het asiel van Assange na zes jaar en tien maanden op te heffen.

'Assange was onbeleefd en agressief, en heeft verschillende keren de regels overtreden', klinkt het. Zo mocht de Australische klokkenluider zich niet mengen in internationale zaken, maar waren er duidelijke aanwijzingen dat hij nog steeds betrokken was bij Wikileaks, aldus Moreno.

Het lijstje met overtredingen is lang: Assange zou onder meer de bewakingscamera's van de ambassade hebben geblokkeerd, bewakers mishandeld hebben en gesnuisterd hebben in dossiers zonder toestemming, gaat Moreno verder. 'Ons geduld was op.'

Er waren vorige week al geruchten dat Ecuador Assange niet langer een schuilplaats wilde aanbieden, nadat Wikileaks een reeks documenten zou hebben gelekt waardoor Moreno terechtkwam in een corruptieschandaal.

WikiLeaks zelf meldt op Twitter dat Ecuador 'op illegale wijze' en 'in strijd met het internationaal recht' een einde heeft gemaakt aan het politiek asiel voor Assange. De Ecuadoraanse ambassadeur heeft de politie binnengelaten in de ambassade en Assange werd onmiddellijk gearresteerd, tweet WikiLeaks nog.

Zweeds onderzoek heropend?

Assange verschuilde zich sinds 2012 op de ambassade om een arrestatie en uitlevering aan Zweden te voorkomen voor beschuldigingen van verkrachting. Het Zweedse gerecht heeft het onderzoek inmiddels laten vallen, maar nu Assange is opgepakt, liggen de kaarten weer anders: de advocate van de Zweedse vrouw gaat aan het parket vragen om het onderzoek naar die zaak opnieuw te openen.

'We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de procureurs het Zweedse onderzoek heropenen en dat Assange wordt overgebracht naar Zweden om er voor het gerecht te verschijnen wegens verkrachting', zegt advocate Elisabeth Massi Fritz.