Chinese spionnen stalen bedrijfsgeheimen ASML
Foto: asml

Chinese spionnen hebben op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen van de Nederlandse chipmachinemaker ASML. De daders zijn hooggeplaatste R&D-medewerkers van het bedrijf, die indirecte banden hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie.

ASML zegt de spionage zelf te hebben ontdekt en juridische stappen te hebben ondernomen. Volgens de onderneming vond de spionage plaats bij een vestiging in Silicon Valley waar software voor machines wordt geschreven. Het bedrijf benadrukt dat er geen blauwdruk is buitgemaakt voor het maken van een lithografiemachine. Er is dus geen gevaar dat de Chinezen binnen korte tijd de machines van ASML kunnen kopiëren. De onderneming stelt dan ook gewoon te kunnen blijven handelen met China.

Volgens Het Financieele Dagblad gaat het met een schade van enkele honderden miljoenen euro's om de grootste spionage ooit bij een Nederlands bedrijf. De Chinese spionnen zouden als ASML-medewerkers jarenlang toegang hebben gehad tot de interne netwerken in de vestiging in het Amerikaanse San Jose, en maakten daar broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buit.

Uit het onderzoek van de Nederlandse krant komt naar voren dat de diefstal gebeurde onder regie van de in 2014 opgerichte ASML-concurrent XTAL. Het bedrijf wist de gestolen kennis in razend tempo te verwerken, en kaapte een jaar later al grote klanten weg bij ASML, waaronder elektronicagigant Samsung. Een rechter in Californië veroordeelde XTAL eind 2018 tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar, zo blijkt uit een vonnis dat tot nog toe onopgemerkt bleef, behalve op enkele juridische blogs.

Het aandeel ASML stond donderdag onder druk op de Amsterdamse beurs. Na enkele minuten handelen, noteerde het 1,6 procent lager.