May speelt verlengingen, maar wil EU nog steeds 'zo snel mogelijk' verlaten
Foto: EPA-EFE

Theresa May heeft een uitstel tot 31 oktober op zak voor de Brexit, maar de Britse premier blijft erbij dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zo snel mogelijk moet verlaten, met een akkoord.

De Europese leiders zijn bereid de Britten nog tot 31 oktober te geven om met een akkoord uit de Europese Unie te stappen. Dat beslisten ze woensdagnacht na lang beraad in Brussel. De Britten moesten wel beloven dat ze de interne werking van de EU tijdens dat uitstel niet zullen ondermijnen, en dat ze indien nodig eind mei Europese verkiezingen zullen organiseren.

Bovendien is het uitstel flexibel: keurt het Britse parlement een Brexitdeal goed, dan kunnen ze de Unie meteen verlaten.

May is tevreden, ook al had zij om een korter uitstel tot 30 juni gevraagd. ‘Als het akkoord voor eind oktober wordt goedgekeurd, kan het Verenigd Koninkrijk uit de EU stappen. Als dat in de eerste drie weken van mei kan, dan kunnen we al op 1 juni de EU verlaten’, zei ze na afloop van de vergadering op een persconferentie.

Dan moet ze wel Britse parlement ertoe bewegen een Brexitakkoord goed te keuren.

May is van plan de parlementsleden vandaag al toe te spreken over de details van het akkoord. Intussen blijft ze de gesprekken met oppositiepartij Labour voortzetten. ‘Dat zal niet gemakkelijk zijn, maar we hebben de verantwoordelijkheid als politici om de impasse te doorbreken’, zegt ze.

De Britse premier beloofde ook dat Groot-Brittannië zich gedurende het uitstel aan de verplichtingen zal houden, en loyaal zal samenwerken.

Absolute deadline?

Hoe de Brexit nu verder wordt aangepakt ‘ligt volledig in handen van het Verenigd Koninkrijk’, zei Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk op een persconferentie na afloop van de top.

De Britten kunnen de hen geboden tijd ook gebruiken om van strategie veranderen, wat ertoe zou leiden dat de politieke verklaring die aan het akkoord gehecht is, aangepast wordt. Het akkoord zelf kan niet meer worden gewijzigd. ‘Dat zou de Ierse backstop in gevaar brengen’, legde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker uit.

Het Verenigd Koninkrijk beschikt ook nog steeds over de mogelijkheid de Brexit in zijn geheel af te blazen, zei Tusk.

Op de vraag of 31 oktober de absolute deadline is voor de Brexit en nieuw uitstel niet meer mogelijk zal zijn, konden of wilden Tusk en Juncker niet bevestigend antwoorden. ‘We zien dan wel verder’, zei Juncker.

Niet toevallig is 31 oktober ook de dag waarop het mandaat van zijn Commissie verstrijkt. ‘We gaan die dag alleszins geen nachtelijke onderhandeling krijgen’, grapte de stilaan afscheidnemende Commissievoorzitter. ‘Want dat zou betekenen dat ik om middernacht de vergadering moet verlaten.’