Dassault wil belang in Belgisch luchtvaartbedrijf Sabca verkopen
Foto: belga

Het Franse Dassault wil zijn belang van 96,85 procent in het Belgische luchtvaartebedrijf verkopen. Dat is opmerkelijk, want vorige maand kochten de Fransen ong het belang van Fokker in Sabca.

Dassault was meer dan vijftig jaar aandeelhouder van Sabca. Door de deal met Fokker vorige maand had de Franse groep in één klap bijna alle aandelen in handen. Maar nu willen ze ‘een koper kiezen die de industriële toekomst van Sabca kan garanderen’, luidt het in een persbericht. Zakenbank Rotschild is aangesteld om het verkoopproces te begeleiden.

Sabca is een van de belangrijkste Belgische toeleveranciers voor de lucht- en ruimtevaartsector. Het bedrijf heeft meer dan 1.000 personeelsleden in ons land, verspreid over vestigingen in Haren (de hoofdvestiging, red.), Gosselies en Lummen.

Het bedrijf heeft het afgelopen jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,22 miljoen euro. Dat is meer dan een verdubbeling van de nettowinst in 2017 (2,5 miljoen euro). Nochtans lag de omzet een pak lager: op 186 miljoen euro in 2018 tegen 216 miljoen in 2017. Maar ook de kosten daalden en dus kon het bedrijf een positief operationeel resultaat (10,5 miljoen euro) voorleggen. In 2017 werd er operationeel nog verlies geleden.

‘Moeilijke jaren’

‘Sabca is aan het herstellen van moeilijke jaren’, zegt het directiecomité in een communiqué, ‘dankzij significante inspanningen van iedereen binnen het bedrijf (...) en een diepgaand transformatieproces dat meer dan twee jaar geleden werd opgestart’.

Zo werd in juni vorig jaar aangekondigd dat 30 van de 105 banen in de vestiging in Lummen moesten verdwijnen. Sabca Lummen is gespecialiseerd in het fabriceren van elementen in composietmateriaal voor Airbus-vliegtuigen en zakenjets. De werknemers assembleren er ook onderdelen voor de Ariane 5-raket.

Het bedrijf heeft ook een nieuwe commerciële dynamiek gestart, zegt de directie, waardoor Sabca nu ook actief is in nieuwe markten zoals drones. Het directiecomité spreekt van een ‘stabiel en solide herstel’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig