Moeskroen krijgt dan toch licentie voor eerste klasse, ondanks onderzoek
Themabeel Royal Excel Moeskroen Foto: BELGA

Moeskroen, Kortrijk, Antwerp, Charleroi en STVV kregen vandaag groen licht over hun licentieaanvraag. Deze clubs mogen volgend seizoen dus zeker aantreden in de Jupiler Pro League. Voor Moeskroen is dat een verrassing, omdat het federaal parket in april vorig jaar een onderzoek naar schriftvervalsing, oplichting en witwassen opende.

Het federaal parket voert sinds april vorig jaar een onderzoek naar schriftvervalsing, oplichting en witwassen bij Royal Excel Moeskroen. Bij de club was er op 14 november 2018 een huiszoeking. Het eigenaarschap van de Henegouwse club en de manier waarop een licentie werd bekomen, wordt in vraag gesteld.

Rond de Henegouwse eersteklasser hangt al jarenlang een zweem van fraude. Daarbij duiken steevast dezelfde namen op: die van de Israëlische topmakelaar Pini Zahavi, die stervoetballer Neymar tot zijn klanten mag rekenen, en zijn rechterhand Fali Ramadani, ook een makelaar. Tot begin 2016 was Zahavi officieel de eigenaar van Moeskroen, maar als makelaar een club bezitten is tegen de regels van de Belgische voetbalbond én de wereldvoetbalbond ­Fifa.

Zahavi zou begin 2016 weliswaar zijn club hebben verkocht, maar bleef vermoedelijk achter de schermen aan de touwtjes trekken. Toch slaagde Moeskroen erin om zijn licentie voor eerste klasse te behouden.

Het gerecht onderzoekt of de club daarbij valse documenten heeft gebruikt of op een andere manier de licentiecommissie om de tuin heeft geleid.

Football Leaks

Op basis van Football Leaks-documenten, die via Der Spiegel bij EIC en De Standaard belandden, raakte bekend dat Zahavi al minstens tot eind 2016 de facto Moeskroen bestuurde. Ondertussen heeft het Belgische gerecht vorige maand de rekeningen van Moeskroen bevroren en twee voorlopige bewindvoerders aangesteld tot er duidelijkheid is over de herkomst van het geld.

De zaak-Moeskroen staat wel los van Operatie ‘Schone Handen’, het onderzoek naar onder meer matchfixing bij KV Mechelen. Zowel het federaal parket als de voetbalbond proberen uit te pluizen of de duels KV Mechelen - Waasland-Beveren en Eupen - Moeskroen op de slotspeeldag van het seizoen 2017-18 vervalst zijn.

Gevolgen voor de licentie van Mechelen zijn er niet want de kampioen in 1B kreeg vandaag ook zijn licentie voor eerste klasse én een Europese licentie. KV kan nog Europees voetbal halen als het op 1 mei de finale van de Beker van België tegen AA Gent wint.