Besix klaar om voorbij 3 miljard euro omzet te springen
Foto: BELGA

De Belgische bouwgroep Besix staat voor een gigantische stap voorwaarts. De omzet, die in 2018 voor het eerst boven 2,5 miljard euro uitkwam, zal dit jaar naar verwachting toenemen tot zowat 3,4 miljard euro.

Topman Rik Vandenberghe kon terugblikken op een ‘uitstekend’ jaar 2018. De omzet nam met 9 procent toe, tot een record van 2,54 miljard euro. De nettowinst daalde wel met 9 procent tot 95,3 miljoen euro, maar Besix wijt dat aan een reeks voorzichtige inschattingen. ‘En met een marge van 3,7 procent doen we nog steeds flink beter dan onze doelstelling van minimaal 3 procent’, aldus financieel directeur Jan Gesquière.

Maar de gebeurtenis die de meeste impact heeft, was de overname van de Australische onderneming Watpac. Die duwt Besix, dat al heel wat jaren meer dan 2 miljard euro omzet draait, een categorie hoger. De Australiërs zullen dit jaar naar verwachting 800 miljoen euro bijdragen aan de omzet, die zo zou groeien tot circa 3,4 miljard euro. En ze voegden al voor 1 miljard aan opdrachten toe aan het orderboekje, dat daardoor eind 2018 een recordhoogte bereikte van 4,76 miljard euro.

‘Zelfs als groep uit een klein land kan je grootste dingen doen’, stelde ceo Vandenberghe. ‘Kijk naar de Rode Duivels, naar de nationale hockeyploeg, en naar Besix. Allemaal klaar om de wereld te veroveren.’ Al voegde hij ook toe dat er na Australië niet onmiddellijk nog nieuwe veroveringen op stapel staan.

Het personeelsbestand van de groep groeide vorig jaar met bijna 700 mensen, tot 15.190 werknemers.