Eerste inwoners mogen terugkeren naar stadje bij Fukushima
Veertig procent van het grondgebied van Okuma is opnieuw veilig Foto: AP

Acht jaar na de kernramp in het Japanse Fukushima, hebben enkele inwoners van het nabijgelegen Okuma groen licht gekregen om terug te keren.

Okuma, net ten noorden van de Fukushima-Daiichi kerncentrale, was jarenlang een spookstad. Nu het bestralingsniveau opnieuw veilig wordt geacht, hebben de eerste bewoners groen licht gekregen van de autoriteiten om terug te keren naar hun oude woonplaats.

Volgens een rondvraag heeft meer dan de helft van de 10.000 inwoners echter beslist om dat niet te doen. Vooral gezinnen met kinderen zijn bezorgd om de radioactiviteit in de omgeving.

Voorlopig hebben amper 367 mensen (ongeveer 3,5 procent van de originele bevolking) zich opnieuw laten registreren als inwoners, aldus lokale media. Ook nog niet alle delen van het stadje zijn vrijgegeven.

Burgemeester Toshitsuna Watanabe heeft het in een persmededeling over ‘een belangrijke mijlpaal’. ‘Dit is echter niet het einddoel, maar het startpunt tot de volledige vrijgave van onze stad.’

Futaba, het andere stadje vlak bij de voormalige kerncentrale, blijft voorlopig een no-gozone.

De kernramp was een gevolg van de dodelijke aardbeving en tsunami die Japan trof op 11 maart 2011. Meer dan 470.000 inwoners werden uit veiligheid geëvacueerd uit de geïnfecteerde zone. Sindsdien is het afgesloten gebied steeds wat gekrompen. Vandaag wordt een oppervlakte van 339 vierkante kilometer nog steeds onveilig geacht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig