Premier Michel blijft bij zijn ‘boycot’ van een eventuele grote grondwetswijziging na de verkiezingen. Hij is niet van plan de parlementaire lijst van 40 voor herziening vatbaar verklaarde artikelen, te steunen. ‘Sommige van die artikelen zetten de deur open voor communautaire chaos’, houdt hij vol.

Nu een meerderheid in het parlement het eind vorige week eens is geraakt over een lijst van grondwetsartikelen die ‘opengesteld’ moeten worden voor herziening, ligt de bal in het kamp van premier Charles Michel. Juridisch gezien kan de premier de lijst ‘boycotten’, want het zijn de drie takken van de wetgevende macht - Kamer, Senaat en Koning (lees: regering) - die hun fiat moeten geven over de lijst. Enkel de grootste gemene delers, de artikelen die ze alle drie aanduiden dus, worden voor herziening vatbaar verklaard.

De premier noemde een eventuele herzieningsverklaring eerder al ‘communautaire waanzin’, maar alvast zijn eigen coalitiepartner Open VLD vindt dat de premier het democratisch gezien niet kan maken om als hoofd van een minderheidsregering in te gaan tegen het parlement. Toch blijft Michel bij zijn standpunt, zo verklaarde hij vandaag in De Ochtend. ‘Ik heb altijd gezegd dat ik mij kant tegen communautaire chaos, want we wéten dat die chaos garant staat voor meer verarming en verdeling’, aldus de premier.

‘Immobilisme’

In de lijst van het parlement staan volgens hem nog artikelen die ‘problematisch’ zijn aangezien ze ‘de deur openzetten voor communautaire chaos’ en dus een stap in de richting van ‘potentieel communautair immobilisme’ zijn. Andere artikelen zijn wél aanvaardbaar, aldus nog de premier.

Zijn houding is opmerkelijk omdat het meest gevoelige artikel, met name artikel 1 - ‘België is een federale Staat, samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten’ - niét op de lijst van het parlement staat. Er kan dus geen confederalisme worden ingevoerd. Wel zou er wat gemorreld kunnen worden aan de rol van de Koning, waardoor die iets kleiner wordt. Ook kunnen, als het van het parlement afhangt, een federale kieskring en stemrecht vanaf 16 jaar worden ingevoerd.

Klimaatwet

Over artikel 7bis, dat voor herziening vatbaar verklaard moet worden wil de volgende regering een klimaatwet grondwettelijk verankeren, sprak de premier zich vanmorgen niet uit. Zijn partij toonde zich in het verleden wel bereid om daar verregaande stappen in te nemen. Michel zelf heeft altijd gezegd dat hij wil vasthouden aan het lijstje van zijn voorganger Elio Di Rupo (PS), dat bevatte een 12-tal veeleer technische artikelen die voor herziening vatbaar verklaard konden worden.

Mogelijk leidt het ‘veto’ van de premier nog tot verhitte discussies in het parlement, de regering of erbuiten - ook grondwetsspecialisten als Stefan Sottiaux (KU Leuven) noemen het problematisch dat de minderheidsregering ingaat tegen het parlement - al naderen de verkiezingen nu razendsnel.