Belgische IS-strijder bekent: ‘Ja, we gebruikten chemische wapens’
Dit kind raakte in 2015 gewond bij een aanval met chemische wapens van IS. Foto: NYT

Het Iraakse gerecht heeft maandag de bekentenis vrijgegeven van een terdoodveroordeelde Belgische IS-strijder. Hij geeft toe dat de jihadistische groepering waartoe hij behoorde chemische wapens en chloorgranaten heeft gebruikt. Dat meldt de Koerdische nieuwssite Kurdistan 24.

Een Iraakse rechtbank heeft Bilal Abdul-Aziz Al Marchohi (25), ook bekend als Abu Fadhil al-Belgiki (de Belg), tot ophanging veroordeeld voor lidmaatschap van Islamitische Staat en voor het deelnemen aan de gevechten tegen het Iraakse leger in Mosul.

‘Ik ben geboren in België, en hoewel ik Marokkaanse roots heb, heb ik de Belgische nationaliteit’, zei Marchohi aan de rechter in Bagdad. ‘Ik studeerde voor ingenieur aan de universiteit van Antwerpen in België. Ik werd jihadist nadat ik een vriend had leren kennen die boeken las waarin opgeroepen werd tot de radicale islam.’ De tekst werd maandag opgenomen in de officiële publicatie van het Iraakse Hooggerechtshof.

Radicalisering

‘Toen de Syrische revolutie uitbrak, las ik op het internet over de acties van het Nusra Front en het Vrije Syrische Leger, hun gevechten tegen de Syrische strijdkrachten, de bevrijding van gebieden en de levensomstandigheden van de mensen daar’, klinkt het in de bekentenis.

De man vertelt dat hij radicaliseerde. Het werd alleen maar erger door meningsverschillen met zijn familie. Marchohi zei dat zijn neef, die hij Izzalddin noemt, en enkele vrienden hem ertoe hebben aangezet om te gaan vechten in Syrië.

Naar Syrië

De Belgische IS-strijder voegde zich bij het Nusra Front samen met zijn Nederlandse vrouw, die ook van Marokkaanse herkomst is. Ze vlogen vanuit België naar Duitsland en zo naar Turkije, en staken dan illegaal de grens over om zich in het Syrische Aleppo bij kennissen te voegen. Nusra stuurde hem naar een van de opleidingskampen, waar hij fysieke training kreeg en met wapens leerde om te gaan. Dat gebeurde in een groep met andere buitenlandse IS-strijders.

Marchohi verliet de gewapende militie van Nusra en trok naar IS, nadat er spanningen waren ontstaan met de leider van de groep, Abu Barra al-Belgiki, ‘die negatieve rapporten over mij opstelde en er mij van beschuldigde dat ik pornografische sites had opgezet’.

IS-politieagent

Marchohi trok vervolgens met zijn gezin naar gebieden die de jihadisten van IS controleerden. ‘Ik ontmoette de IS-gouverneur van Aleppo, Abu Hafs al-Jazrawi, en werd benoemd tot IS-politieagent in Aleppo’, klinkt het in de bekentenis.

Volgens de man waren er drie eenheden binnen de IS-politie. Eerst was er de militaire politie, die afhing van het leger met een militaire rechter aan het hoofd. De tweede sectie was de gerechtelijke politie, die onder leiding stond van een civiele rechter, en ten slotte was er de islam-politie die bestond uit verschillende patrouilles.

‘Ik raakte zwaargewond aan het hoofd, de rug en de rechterhand bij mortieraanvallen. Nadat ik hersteld was van mijn verwondingen, stuurde IS me naar Raqqa waar ik in de administratie ging werken.’

Tijdens het verhoor bekende de Belg ook dat zijn groepering gebruikmaakte van chemische wapens, onder meer mortiergranaten met chloorgas, in de omgeving van Raqqa en in een kamp.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig