Een trip naar Londen ondernemen, dat kun je meerdere keren in je leven doen. Iedere keer zal de reis ook anders aanvoelen, want de Britse hoofdstad is zo'n smeltkroes van culturen, indrukken en decors dat ze eigenlijk tientallen steden in één is. Waar kan de reis dus naartoe gaan tijdens je volgende Londen-trip, en de potentieel vele bezoekjes daarna?

Een internationale treinreis naar Londen duurt, vanaf het verlaten van uw woning eender waar in België tot de aankomst in London St. Pancras International, nog geen vier uur. De kans is dus groot dat je meerdere keren in je leven een trip naar de Britse hoofdstad zult ondernemen. Bovendien is het boeken van je treintickets een makkie op de website van NMBS Internationaal.

Covent Garden, de Big Ben, de London Bridge, Hyde Park, Buckingham Palace: de allereerste keer dat je bent geweest heb je wellicht al die toeristische pleisterplaatsen bezocht. Wat kun je er dus de tweede, derde of zevenentwintigste keer gaan doen?

Uitwijken
Een ietwat gevorderde Londenreiziger gaat, om te beginnen, nieuwe wijken opzoeken in de Britse hoofdstad. Westminster, Camden en Notting Hill horen bij de vaste canon van een eerste bezoek aan Londen, dus de volgende keer kun je het gerust wat verderop zoeken. Ga naar Shoreditch, bijvoorbeeld, een wijk in het oosten van de stad, waar het hippe volkje vandaag nog altijd graag huist. Neem vanuit St. Pancras de metro naar Old Street, wandel een paar honderd meter richting Shoreditch High Street en duik een willekeurig blits koffiebarretje binnen of doe jezelf tegoed aan een eerlijke brok wereldkeuken uit een van de talloze restaurants. Londen heeft inwoners van 270 verschillende nationaliteiten, dus wanneer je naar de Britse hoofdstad reist, is het per definitie aangewezen om je smakenpalet een beetje te verbreden.

Andere opkomende buurten - met een leuke opzwepende sfeer dankzij een toestroom van jong, creatief en ondernemend volk - zijn Clapham, Dalston, Hackney en - je hoeft het niet eens té ver te zoeken na aankomst - de snel hip wordende King's Cross-buurt rond het aankomststation van de Eurostar.

Historische figuren achterna
Na een ontspannende treinrit op zoek gaan naar historische figuren in Londen? Dat kan! In de bijna tweeduizend jaar dat de stad bestaat heeft Londen ook een inspirerend amalgaam van literaire en historische figuren gehuisvest. Hun link met plaatsen in de hoofdstad, maken die zeker een bezoekje waard. Van Sherlock Holmes bijvoorbeeld, de beroemde detective die onlosmakelijk verbonden blijft met de hoofdstad, vind je makkelijk sporen terug in de wijk Marylebone. Zoals 221B Baker Street, waar het Sherlock Holmes Museum is ondergebracht. Het gebouw moet volgens de Doyles verhalen tussen 1881 en 1904 de vaste verblijfplaats van Holmes en Watson zijn geweest. Sinds de Sherlock Holmes International Society het pand heeft opgekocht en in 1990 als museum openstelde voor het publiek, heeft het schijnbaar nog slechts één doel te dienen: de mythe levend houden.

Nog een figuur die diep in de geschiedenis van de stad huist, is Jack the Ripper: een nooit gevatte seriemoordenaar die aan het einde van de negentiende eeuw een reeks brutale moorden pleegde in de Whitechapel-wijk. In die laatste worden er dagelijks rondleidingen georganiseerd waarbij het verhaal van de moordenaar met veel bevlogenheid uit de doeken wordt gedaan door een goed ingevoerde gids. Maar er is meer te beleven dan dat. Op de Petticoat Lane Market koop je bijvoorbeeld ieder weekend modieuze kledij voor een prikje. En in de Whitechapel Gallery (77-82 Whitechapel High Street), een van de oudste galerieën in de stad, krijg je een staalkaart te zien van wat er momenteel hot is in de beeldende kunsten.

Moderne helden
Over kunst gesproken: bezoek zeker ook eens een museum wanneer je toch een zoveelste keer in Londen bent. Je kunt natuurlijk naar het Tate Modern en de National Gallery voor een brok moderne en klassieke kunst, en in het British Museum waad je doorheen de geschiedenis. Maar je trekt beter naar de eerder verborgen parels, zoals het Barbican Centre (Silk Street) en het Victoria & Albert-designmuseum (Cromwell Road). In de omgeving daarvan is het ook altijd gezellig toeven, zeker als het terrasjestijd is in de lente en zomer.

Wat dacht je bovendien van street art? Wie het werk van de illustere Banksy wil bewonderen, neemt best de metro naar de wijk Hackney (station Manor House), waar diens werk tot bloei kwam en zijn meest iconische werken de muren tooien. Londen heeft namelijk ook zijn contemporaine helden, waarvan Bansky zeker een is. Of je ploft jezelf neer aan de bar van het SoHo Hotel (4 Richmond Mews) om internationale beroemdheden uit de film- en muziekwereld te spotten. Om een of andere reden verblijven die liefst in dat specifieke hotel wanneer ze op concert- of promotour zijn.
 

Reiskriebels geprikkeld? Ontdek hier het Europese treinaanbod op nmbs-internationaal.com en ga zelf op zoek naar de verborgen plekken van Londen. »