Zeven redenen waarom een internationale treinreis comfortabeler is dan het vliegtuig
Foto: Shutterstock
Zodra er meerdere landen moeten worden doorkruist tot op een eindbestemming, kiezen heel wat reizigers zonder verder na te denken voor het vliegtuig. Terwijl internationale treinen een heleboel kwaliteiten hebben waar reizen door de lucht gewoon niet aan kan tippen. Hier zijn de zeven belangrijkste.

1. Relaxter
Ooit al eens op een luchthaven geland na een lange vlucht, en daarna nog een trein genomen naar huis? Weet je nog hoeveel relaxter dat laatste stuk van je reis was in vergelijking met die slopende trip op het vliegtuig? Dan weet je meteen waarom we het comfort met enige voorsprong op de eerste plaats van deze lijst hebben staan. De zitjes zijn doorgaans breder en zachter, passagiers zitten niet op elkaar gepakt, en er is veel minder van moeten: er zijn geen opstijg- en landingsprocedures waarin je bepaalde dingen niet mag doen, zoals bepaalde elektronica gebruiken of je tafeltje uitgeklapt houden. Op de trein doe je - zo lang je tenminste een paar elementaire manieren in acht houdt - gewoon vierkant je zin.

2. Het decor
Reizen met de trein, dat is bij momenten opkijken ook uit je boek, krant, tijdschrift of Netflix-serie, en eventjes dromerig naar buiten turen. Naar het landschap dat rustig voorbij zoeft. Wanneer je tussen verschillende landen reist, krijg je met de trein een beter beeld van al die locaties: met het vliegtuig word je eerder van de ene stad in de andere gedropt. En ja, ook vliegtuigen hebben raampjes. Maar ze zijn klein en je hebt er alleen maar iets aan tijdens het opstijgen, dalen of landen. En dan nog eigenlijk alleen maar als je aan het raam zit.

3. Soms is het zelfs sneller
Hogesnelheidstreinen klieven aan topsnelheden tot 320 kilometer per uur door het land waardoor het voor kortere afstanden - tot pakweg 800 kilometer - zelfs sneller is om de trein te nemen. Van punt tot punt is het vliegtuig misschien sneller, maar over korte afstanden win je weinig reistijd, en bij een treinrit hoef je niet uren op voorhand al in het station aanwezig te zijn. Zeker wanneer je de tijd van je voordeur tot de uiteindelijke eindbestemming telt, bereik je bestemmingen als Londen, Parijs en Keulen opvallend sneller met de trein.

4. Je 'landt' in het hart van de stad
Met een internationale trein kom je meestal recht in het hart van de stad aan. London St. Pancras, Paris-Nord, Duitse Hauptbahnhofs, eigenlijk ieder denkbaar treinstation: ze liggen allemaal binnen de stad, dus je citytrip begint meteen al nadat je het station buiten wandelt. Of tenminste nadat je nog een korte verplaatsing naar je hotel hebt gemaakt. Dat zit wel anders wanneer je vliegt: de meeste luchthavens liggen - soms ver - buiten de stad, waardoor je dus eerst nog een vaak lange trein-, taxi- of metrorit moet maken voordat je op hetzelfde punt bent beland als een treinreiziger die het station verlaat.

5. Het is milieuvriendelijker
Een beetje milieubewuste reiziger zal ook de veel kleinere ecologische voetafdruk van een treinreis appreciëren. Een vliegtuigreis zorgt, volgens het European Environmental Agency, voor 20,5 procent meer CO2-uitstoot dan een treinrit. Alleen in de bouw van het voertuig en de infrastructuur, en de opwekking van de nodige elektriciteit, wordt er CO2 uitgestoten: een trein verbrandt zelf geen fossiele brandstoffen.

6. Je blijft verbonden
Vanaf het moment waarop je je hebt vastgegespt in het vliegtuig, moet de smartphone uit, en dat voor de volledige verdere duur van de reis. Aan boord van de trein blijf je gewoon bereikbaar, en kun je je smartphone gebruiken voor bepaald digitaal vertier waarvoor een internetverbinding nodig is. Op bepaalde internationale treinen is er zelfs wifi.

7. Gewoon opstappen, en weg!
Geen stress voor en na de reis. Op een luchthaven moet je eerst inchecken, jezelf doorheen die vervelende security worstelen, en vooral: één tot drie uur (afhankelijk van de bestemming) op voorhand aanwezig zijn op de luchthaven om eventuele calamiteiten tijdens dat proces in te bufferen. Bij de internationale treinreizen is het heel eenvoudig je treintickets boeken binnen het ruime Europese aanbod op de website van NMBS Internationaal, en is het vervolgens gewoon een kwestie van opstappen en je bent weg. Geen één tot drie uur op voorhand aanwezig zijn, dus. Eerder iets van een paar minuten. Sommige internationale treinen, zoals de Eurostar, hebben ook bepaalde veiligheidshordes, maar die zijn doorgaans veel minder belastend voor je reis dan op de luchthaven.
 

Reiskriebels geprikkeld? Ontdek hier het Europese treinaanbod op nmbs-internationaal.com en ga zelf op zoek naar de verborgen plekken van Londen. »