Uitstel Brexit enkel mogelijk 'onder strikte voorwaarden' voor EU
Foto: EPA-EFE

De Britse premier Theresa May vroeg uitstel voor de Brexit aan de Europese Unie. Ter voorbereiding van de Europese top woensdag gaat May vandaag al langs bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron.

Omdat het Britse parlement de Brexit-deal van May maar niet goedkeurt, vroeg de Britse premier uitstel aan de EU. Europa is bereid dat toe te staan, maar alleen 'onder zeer strikte voorwaarden', zei de Duitse minister voor Europese Zaken, Michael Roth, vandaag. 

Dat statement kwam er vlak voor de aankomst van May bij Merkel in Berlijn. Merkel beloofde eerder er alles aan te doen om een harde Brexit te vermijden. Later op de dag reisde May door naar Parijs om de Brexit te bespreken met de Franse president Macron. Amélie de Montchalin, de Franse minister voor Europese Zaken, waarschuwde al dat uitstel 'niet verworven en niet automatisch' is. Maandag sprak May met de Nederlandse premier Mark Rutte, die liet verstaan dat het 'cruciaal' is dat de EU weet 'wanneer en onder welke voorwaarden' het VK de EU wil verlaten. Ook Ierland stelt zich grote vragen.

Woensdagavond buigen de Europese leiders zich tijdens een speciale Brexit-top over het nieuwe uitstel waar May om vraagt. In het Verenigde Koninkrijk willen de parlementsleden, over de partijgrenzen heen, verhinderen dat hun land zonder akkoord uit de EU stapt op 12 april. Maandagavond stemde het Hogerhuis, na eerdere goedkeuring van het Lagerhuis, dat het VK de EU vrijdag niet mag verlaten zonder deal en keurde ook de vraag tot uitstel goed.

Verschillende soorten uitstel

May vraagt uitstel tot 30 juni. Ze schreef hiervoor een brief aan de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Die stelt een ‘flexibel uitstel’ tot twaalf maanden voor. In dat scenario moeten de Britten Europese verkiezingen houden, iets wat May wil vermijden.