Opnieuw topfiguur weg bij Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst: ‘Bijna systematische zuivering’
Randolph Alles. Foto: AFP

Nadat de minister van Binnenlandse Veiligheid zondag ontslag nam, heeft Amerikaans president Donald Trump nu Randolph Alles, directeur van de Secret Service, ontslagen. Dat heeft het Witte Huis bevestigd.

Randolph Alles, directeur van de Secret Service (USSS), wordt vanaf mei vervangen door James Murray. Dat heeft Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders bekendgemaakt. Sanders gaf geen reden voor het onverwachte vertrek van Alles. Zijn vervanger Murray ‘maakte zijn carrière binnen de USSS’, aldus de woordvoerster nog.

Anonieme functionarissen hadden eerder al aan de zender CNN gemeld dat president Donald Trump het ontslag van Alles had gevraagd aan zijn stafchef, Mick Mulvaney. ‘Er is een bijna systematische zuivering aan de gang bij het op een na grootste nationale veiligheidsagentschap van het land’, zei een regeringsfunctionaris nog aan CNN. Het Witte Huis zou immers nog verschillende functionarissen willen ontslaan.

De directeur van de USSS, die onder andere instaat voor de bescherming van de Amerikaanse president en zijn familie, rapporteert direct aan de minister van Binnenlandse Veiligheid, Kirstjen Nielsen. Die nam zondag ontslag na toenemende druk van de president.