Ei van Koen Vanmechelen krijgt vaste stek
De landschapsinstallatie ‘Coming world remember me’ in volle glorie. Foto: Belga

De landschapsinstallatie met kleibeeldjes die de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog eert, krijgt in Ieper een permanente plaats.

Coming world remember me (CWRM) van Koen Vanmechelen, het kunstwerk met 600.000 kleibeeldjes, krijgt een permanente plaats. De kunstenaar werkte een ontwerp uit voor provinciaal ­domein De Palingbeek in Zillebeke, bij Ieper.

Centraal staat opnieuw het grote ei waaruit de beeldjes rollen, bijna als bij een geboorte. Het geheel vormt de wereldkaart waarbij alle continenten aan elkaar verbonden zijn. Tegen de zomer zal de nieuwe land art-installatie afgewerkt zijn.

Met het tijdelijke project CWRM wou de provincie West-Vlaanderen de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog een plaats geven in de geschiedenis. Er waren 4.000 vrijwilligers nodig bij de opbouw. Zo’n 170.000 personen maakten de voorbije vijf jaar een beeldje, en de meesten wilden het kunstwerk waar ze zelf aan meewerkten ter plaatse zien. De tentoonstelling lokte meer dan 200.000 bezoekers.

Na afloop konden liefhebbers een van de 600.000 kleibeeldjes, evenveel als het aantal gesneuvelden op Belgische grond, mee naar huis nemen. Dat veroorzaakte een stormloop. In totaal werden 400.000 beeldjes afgehaald.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig