De Italiaanse regeringspartij Lega en de Duitse oppositiepartij Alternative für Deutschland (AfD) willen na de verkiezingen van eind mei een nieuwe fractie van eurosceptische partijen vormen in het Europees Parlement. Ook Vlaams Belang zou daar deel van uitmaken.
‘We gaan onze familie uitbreiden en proberen een nieuwe Europese droom te realiseren’, verklaarde Lega-partijleider en Italiaans vicepremier Matteo Salvini maandag op een persconferentie in Milaan. ‘Voor veel burgers betekent Europa vandaag niet langer een droom, maar wel een nachtmerrie.’
De nieuwe fractie zal Europese Alliantie van Volken en Naties (EAPN) heten. Op de voorstelling in de thuisstad van Salvini konden hij en AfD-woordvoerder Jörg Meuthen enkel de Deense Volkspartij en de Finse Partij noemen als bevestigde fractieleden. Het Franse Rassemblement National (het vroegere Front National) en de Oostenrijkse regeringspartij FPÖ zouden hun medewerking ook al toegezegd hebben, maar waren niet in Milaan aanwezig.
Europarlementslid Gerolf Annemans zegt in een reactie aan Belga dat Vlaams Belang ook deel uitmaakt van het project. ‘Salvini heeft maandag een oproep gelanceerd naar de eurokritische partijen om de krachten te bundelen. Hij werd daarbij geflankeerd door nieuwe partners uit twee andere fracties. Maar zijn oude partners, waaronder wij, stappen mee in het verhaal.’
‘Het is onze bedoeling om de grootste, belangrijkste en numeriek meest sterke fractie te vormen, die in alle, of bijna alle lidstaten vertegenwoordigd is’, stelde een ambitieuze Salvini. Eerder mikte een Lega-minister in de Italiaanse krant La Stampa op ‘120 tot 140’ Europese zetels. Om een fractie te kunnen vormen, moeten minstens 25 parlementsleden uit zeven of meer lidstaten de handen in elkaar slaan.
Orban doet niet mee
De rechtse, eurosceptische en eurokritische partijen zijn in het huidige parlement verdeeld over drie fracties: Europa van Naties en Vrijheid, met onder andere Lega, Rassemblement National en Vlaams Belang; Europa van Vrijheid en Directe Democratie, met AfD en de Italiaanse Vijfsterrenbeweging; en de Europese Conservatieven en Hervormers, waar onder meer de N-VA in zetelt. Het Fidesz van de Hongaarse premier Viktor Orbàn en de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) doen al zeker niet mee met de EAPN.
Volgens de meest recente peilingen zouden de Europese Volkspartij (EVP) en de sociaaldemocraten (S&D) ook in het volgende parlement de grootste fracties blijven, met respectievelijk 188 en 142 zetels, maar zouden ze tientallen zetels moeten inleveren in vergelijking met de huidige samenstelling van het parlement. Op die manier zouden EVP en S&D samen geen meerderheid meer halen, waardoor er naargelang de dossiers verschillende coalities kunnen worden gevormd.