De hertogin van Sussex is maandagochtend vroeg bevallen van een zoon. Dat heeft haar echtgenoot, prins Harry, maandagmiddag zelf aangekondigd. Het nieuws werd door de Britse koninklijke familie ook gemeld via Instagram.

De pasgeborene weegt 3 kilogram en 260 gram. Hij is de zevende in de lijn voor de troonopvolging. 'We zijn absoluut verrukt', zei prins Harry maandagmiddag tegen de verzamelde pers. Hij bedankte het publiek ook voor alle steun die het koppel mocht ervaren tijdens de zwangerschap. 'Moeder en kind stellen het allebei heel erg goed', zei hij. 

'Het was fantastisch, echt ongelooflijk. Zoals ik zei, ik ben zo ongelooflijk trots op mijn vrouw. En zoals natuurlijk elke vader dat zegt over zijn baby, is onze zoon om op te eten', vervolgde een breed lachende Harry. 

Op een eerste glimp van de gloednieuwe telg van de koninklijke familie is het nog even wachten. Prins Harry beloofde dat zijn kersverse gezin 'binnen enkele dagen' zijn eerste publieke optreden zal maken. 

Koninklijk gebruik

Ook de naam van het kind zal voorlopig geheim blijven. 'Daar denken we momenteel nog over na', zei prins Harry nog.

Daarmee houdt Harry een gebruik van de Britse royals in stand. Prins Wiliam en Kate maakten de naam van hun twee oudste kinderen pas na twee dagen bekend, en bij prins Louis moest de Britse bevolking vier dagen wachten op een officiële naam. In het slechtste geval moeten we een maand wachten, zolang duurde het voor koningin Elizabeth de naam van prins Charles bekendmaakte. Veel details over de geboorte zal het koppel niet bekendmaken. Prins Harry en Meghan willen de geboorte van hun kind eerst in besloten kring vieren. 

 

Of de baby straks ook door het leven gaat als prins, hangt af van koningin Elizabeth, die als enige de titel kan toekennen. Met het kindje van Harry en Meghan telt de Queen overigens al acht achterkleinkinderen, maar alleen de kinderen van William en Kate gaan door het leven als prins(es). Overigens beschikt de baby van bij zijn geboorte over een dubbele nationaliteit, omdat Meghan Amerikaanse is.

Geen cadeaus

Harry en Meghan maakten half oktober bekend dat ze een eerste kindje verwachten, vijf maanden na hun huwelijk. De aankondiging kwam er een dag nadat Meghan op staatsbezoek in Australië was gefotografeerd terwijl ze enkele mappen voor haar buik hield, genoeg bewijs voor de pers om de geruchtenmolen in gang te zetten.

Sinds de aankondiging hebben de tabloids al vele pagina’s volgeschreven over de royal baby, van een peperdure babyshower in New York tot waar Meghan zou bevallen (en hoe). Bij gokkantoren kon op zowat alles geld worden ingezet: de naam, het geslacht en het gewicht van de baby of op welke dag die het levenslicht zou zien. Het koppel zelf had in aanloop naar de bevalling meermaals opgeroepen om geen cadeaus te kopen, maar in de plaats daarvan een van hun gekozen goede doelen te steunen, om zo 'het nieuwe leven te vieren'.