Nu ook luchthaven van Tripoli gebombardeerd
De luchthaven van Mitiga wordt ontruimd na de luchtaanval Foto: REUTERS

Libische autoriteiten hebben maandag de enige nog functionerende luchthaven in hoofdstad Tripoli gesloten na een luchtaanval. De opflakkering van geweld doet ook de olieprijzen stijgen.

De troepen van generaal Khalifa Haftar hebben hun zinnen gezet op de herverovering van Tripoli, waar de ‘regering van het nationaal akkoord’ de plak zwaait. Nadat ook dit weekend al zwaar werd gevochten rond de stad, is maandag de luchthaven van Mitiga gebombardeerd, acht kilometer ten oosten van de Libische hoofdstad, meldt Reuters.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de gevechten ten zuiden van de hoofdstad al aan minstens 25 mensen het leven hebben gekost, ook burgers, en tachtig anderen hebben verwond. Het ‘Libische Bevrijdingsleger’ (LNA) van Haftar maakt gewag van negentien doden onder zijn soldaten.

De VN had eerder opgeroepen tot een wapenstilstand, opdat duizenden burgers die vast zitten in het conflictgebied de kans krijgen om te vluchten, maar dat werd genegeerd. Er wordt ook gevreesd dat het geweld een nieuwe migratiestroom richting Europa in gang zet.

De opflakkering van geweld dwarsboomt bovendien de plannen van de VN om deze maand een nieuwe onderhandelingsronde over verzoening en verkiezingen in Libië op poten te zetten, en zo de anarchie sinds de val van dictator Moammer Kadhafi in 2011 eindelijk te kunnen beëindigen.

Olieprijzen

De escalatie van geweld baart niet alleen de internationale gemeenschap grote zorgen, ook de markten zijn ongerust over een militair offensief in het olie-exporterende Libië, wat doet vrezen voor bevoorradingsproblemen. De prijzen van ruwe olie zijn maandag gestegen tot het hoogste niveau in vijf maanden.

Een vat olie van de Noordzeesoort, de Brent, kostte maandagochtend 70,60 dollar, of 26 cent meer dan vrijdag. Een vat olie van de Amerikaanse soort WTI werd 25 cent duurder tot 63,33 dollar, zo meldt Belga.