Huisarrest regisseur Serebrennikov onverwacht opgeheven
Ondanks zijn beperkte vrijheid heeft de regisseur altijd verder gewerkt vanuit zijn appartement. Foto: AP

Een rechtbank in Moskou heeft het huisarrest van de Russische regisseur Kirill Serebrennikov in Moskou verrassend genoeg opgeheven. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Serebrennikov werd eind augustus 2017 gearresteerd op verdenking van verduistering van overheidsgeld. Hij heeft de aantijgingen altijd ontkend en na zijn arrestatie kwam er internationaal protest.

De procedures zijn geënsceneerd en er is geen enkel bewijs tegen Serebrennikov, zeggen critici. Zijn huisarrest was volgens de cultuursector een manier om de kritische kunstenaar monddood te maken. Serebrennikov had onder meer kritiek op de Russische annexatie van de Krim en sprak herhaaldelijk zijn steun uit aan de Russische LGBT’s.

Straf teruggedraaid

Het openbaar ministerie had onlangs nog gevraagd dat de kunstenaar in zijn appartement zou worden vastgehouden om verdere vragen te kunnen ophelderen, waarop de rechtbank besloot om zijn huisarrest met drie maanden te verlengen. Maandag heeft de rechtbank verrassend genoeg het besluit van vorige week teruggedraaid.

Mensenrechtenactivisten juichten de beslissing van de rechtbank toe. Serebrennikov liet alvast weten dat hij nu weer ongehinderd wil kunnen werken. Zijn paspoort werd echter in beslag genomen en hij mag de stad niet verlaten zonder toestemming van de politie.

Ondanks zijn beperkte vrijheid heeft de regisseur altijd verder gewerkt vanuit zijn appartement. Eind maart won hij, ondanks zijn afwezigheid, de prestigieuze Russische filmprijs Nika voor beste regisseur, voor zijn film Leto.