Iedereen is verdacht en speelt ijzersterk, maar wie is de mol?
Themabeeld Foto: vier

Met nog zes spelers te gaan wordt ‘De mol’ steeds harder gespeeld. Elke deelnemer kiest resoluut voor zichzelf, op een vergeten pasvraag na. Wij zetten de meest verdachte handelingen op een rijtje.

De laatste aflevering nog niet gezien? Lees dan niet verder, we verklappen namelijk alles.

Is Kaat de mol?

Als we de ‘follow the money’-theorie van het mollenforum mogen geloven, heeft Kaat tot nu toe het minste geld in het laatje gebracht. En ook de ‘onder de radar’-theorie maakt haar verdacht. Zou ze de mol kunnen zijn?

Ze beweert zelf goed mensen te kunnen meetrekken in een verhaal, en kan goed liegen. Liet ze zich gewillig afschieten tijdens de paintballproef? Of was ze gewoon onoplettend? Die eigenschap zou kunnen verklaren waarom ze het woord ‘reanimatie’ niet gewoon ingaf tijdens de dansproef in Ha Long Bay, of waarom ze zo chaotisch was tijdens de kookproef. Ze kreeg de hele groep wel op geniale wijze aan het zingen tijdens een etentje, waardoor ze geld verdiende. Iets wat de mol gemakkelijk had kunnen saboteren.

Nadat de groep had getoond dat elk voor zichzelf kiest, veranderde ook Kaat het geweer van schouder. Eerder in het spel ijverde ze er samen met Bas voor om Eva terug te halen na de eliminatie, maar later besloot ze haar niet meer te helpen om pasvragen te bemachtigen. Ze liet ook volledig in haar kaarten kijken en zei dat Eva voor haar de mol was, waarna die laatste het spel moest verlaten. Had Kaat gewoon geluk? Of weet ze precies wat er aan de hand is?

Is Joeri de mol?

No-nonsense Joeri bakte er niet veel van tijdens het elegante etentje, en haalde hier geen geld binnen. Hij kan plots niet meer met stokjes eten en moet hard lachen om een mop die de gastheer niet kan bekoren. Zijn kansen om ‘meest voorname gast’ van de avond te worden, werden zo al snel onbestaand, maar daarmee schoot hij vooral zichzelf in de voet.

Toch kan niemand hem verwijten niet steeds alles te geven tijdens de proeven. Hij maant de groep aan kalm te blijven onder stress en draagt vaak de zwaarste lasten. De groep kijkt naar hem voor kracht (zichzelf optrekken op een boot, een zware bal meesleuren tijdens de wandeling, vechten tegen Vietnamese krijgers) én precisie (een pijl door een watermeloen boren).

Toch gaat niet alles vlot. Hij is lasser, maar vond de plastic schakel in een zware ketting niet. En hij raapte de gevallen kaart stiekem op, maar laat de groep verkeerd lopen. Toch is hij er vaak bij als alles wel goed gaat. Is hij een onopvallende mol? Of probeert Joeri zichzelf subtiel verdacht te maken bij de andere kandidaten zonder veel geld te verliezen?

Is Axel de mol?

Axel houdt zich soms afzijdig, maar neemt op het juiste moment deel aan de discussies. Zo kan hij het gesprek vaak in de juiste richting sturen. Hij neemt als piloot de leiding over de oriëntatieproef, maar vergeet cruciale informatie om die tot een goed einde te brengen. Bruno laat zich gewillig leiden door Axel, maar vindt in de laatste seconden toch het mes, en haalt zo 1.100 euro binnen. Ondanks, of dankzij de goede zorgen van de piloot?

In eerdere afleveringen zorgt Axel ervoor dat de broodnodige fakkel in het water terechtkomt, en zo dus bijna onbruikbaar wordt en de proef kan doen mislukken. Hij liet anderen diezelfde fakkel aansteken, terwijl het vuur erg hoog hing, en net hij de grootste is. Hij spoorde Martijn ook aan zijn vest op te blazen, waardoor vijf minuten verloren gingen.

Toch heeft hij ook al heel wat geld opgehaald. Hij bleef langer dan nodig onder tafel rommelen om geld te verdienen voor de groepspot, en boort zo zijn kans om ‘voornaamste gast’ te worden de grond in. Hij laat zich niet van de wijs brengen door Eva bij de vissenproef, en ook daar wordt het geld binnengehaald. Of hoopte hij net dat Eva een foute inschatting zou maken, zodat hij gewillig kon meegaan?

Is Elisabet de mol?

Als spoedarts zou Elisabet goed tegen tijdsdruk en stress moeten kunnen. Dat bewijst ze ook tijdens verschillende proeven. Ze kan het beste torentjes maken met stokjes, maar de groep kiest hier resoluut voor de verkeerde tactiek, waardoor die inspanningen verloren gaan. Ze kiest ook perfect de juiste beat tijdens de dansproef, en wisselt nog net op tijd twee verkeerde dansers. Een mol zou die fout gemakkelijk kunnen laten passeren.

Dansen kan ze, maar speechen, daarvoor is ze niet in de wieg gelegd. Na anderhalve minuut staat ze met haar mond vol tanden zenuwachtig naar de gastheer te turen, en breit ze uit miserie een einde aan haar speech. Ze moest nog maar dertig seconden volpraten, maar kon geen enkel leuk weetje over Vietnam uit haar mouw schudden. De tijd slecht ingeschat, niet nagedacht voor ze aan de speech begon of prima mollenwerk? Daarnaast maakt ze zich uiterst verdacht door het belangrijke kaartje achteloos te verliezen tijdens de paintbalproef, en zo veel tijd te verliezen.

Is Bruno de mol?

Hij offerde zichzelf tijdens het paintballen belangeloos op voor de groep, en denkt na over the bigger picture. Bruno gooide zijn hele lichaam in de strijd om de jeugdige Vietnamese krijgers op afstand te houden, iets wat tot het laatste moment lukte. Niemand zou het hem kwalijk genomen hebben als hij twee seconden later rechtkrabbelde, en zo de proef deed mislukken. Toch hield hij zich staande. Hij is de oudste van de groep, maar ook tijdens fysieke proeven is hij nooit een blok aan het been.

Hij was ook de enige die de leugen van presentator Gilles niet vergeten was tijdens een eliminatieronde, en lijkt zo de tactieken van het spel goed te beheersen.

Toch zijn er ook kijkers die in Bruno de ideale mol zien, net omdat hij het spel zo goed doorziet. Blijft hij altijd kalm omdat hij weet wat er te gebeuren staat? Hij offert zichzelf op, maar doet dat zonder te overleggen met de groep. Hij laat zich ook steeds leiden, Elisabet neemt het voortouw in de kajuit, Axel tijdens de oriëntatieproef. Test hij zo de andere kandidaten, of probeert hij onopvallend proeven te saboteren door niet in te grijpen?

Is Bas de mol?

‘Zouden die ballonnen echt voor niets dienen?’ Joeri was goed bezig een zware steen te verplaatsen, maar Bas wou per se alle pistes afgaan, en haalde de ballonnen steeds boven. Joeri’s kalme ‘Denk jij daar maar over na’ hield hem niet tegen om de proef tot een goed einde te brengen.

Ook tijdens de kookproef zaaide Bas verwarring. Samen met Kaat zorgde hij voor een chaotische overdracht, waardoor de proef van in het begin moeilijk haalbaar was. De suggestie ‘we hadden de tafel gewoon moeten klaarleggen voor andere groepjes’ was geniaal, maar helaas te laat bedacht. Goed gemold, of maakt hij zichzelf gewoon verdacht?

Want Bas heeft al het meeste geld binnengehaald van alle kandidaten. Hij speelt het spel slim en goed, en piekt op de juiste momenten. Zo haalde hij sluw een vrijstelling binnen, maar het liegen ging hem niet goed af, ook al had hij voldoende tijd om een verhaal te bedenken. Elisabet had direct door wat er aan de hand was, maar samen met Joeri ging ze voor de groepspot en gunde ze Bas zijn vrijstelling. Wat was daar aan de hand?

Als ‘meest voorname gast’ kon hij de Vietnamese etiquettedames charmeren, en de gastheer ging akkoord, al had die eigenlijk eerst voor Kaat gekozen. Hij toonde meesterlijk hoe je het beleefd oneens kan zijn met de belangrijkste persoon aan tafel, iets wat van pas kan komen bij het volgende familie-uitje.