Boycot tegen Brunei groeit voorbij luxehotels
Zaterdag werd betoogd aan The Dorchester in Londen Foto: AP

Steeds meer bedrijven hebben hun banden doorgeknipt met Brunei, uit protest tegen de invoering van steniging bij homoseksualiteit of overspel.

Brunei, een ministaat in Zuidoost-Azië, voerde vorige week nieuwe islamitische wetten in, gebaseerd op de shariawetgeving. Seks tussen holebi’s en overspel kunnen er voortaan worden bestraft met steniging, diefstal met amputatie van een lichaamsdeel. De internationale gemeenschap probeert sultan Hassanal Bolkiah nog op andere gedachten te brengen, maar dat lijkt voorlopig tevergeefs.

Acteur George Clooney was een van de eersten die opriep tot een boycot van de luxehotels die eigendom zijn van de sultan via het Brunei Investment Agency. De Dorchester-groep omvat negen vijfsterrenhotels in Londen, Milaan, Rome, Parijs en Los Angeles. Verschillende bedrijven geven gehoor aan die boycot. Deutsche Bank verbiedt zijn personeel om nog langer overnachtingen te boeken in een de hotels van de sultan, en onder andere de TV Choice Awards en de zakenkrant Financial Times zoeken andere oorden op voor hun geplande evenementen.

Zaterdag hebben honderden mensen betoogd voor het Dorchester-hotel in Londen. ‘Als de sultan doof blijft voor de oproepen tot redelijkheid en mededogen, vinden we dat de Britse regering elke diplomatieke, economische en militaire band moet verbreken met het bewind in Brunei’, zei Peter Tatchell van de Britse homobeweging tot de menigte. Het sultanaat is lid van de Commonwealth en heeft nog steeds een Brits garnizoen op zijn grondgebied. Het vroegere Britse protectoraat werd in 1984 volledig onafhankelijk van Groot-Brittannië.

Posters verwijderd

De hotelgroep heeft zich in een boodschap op hun website gedistantieerd van zijn eigenaar. ‘Inclusie, diversiteit en gelijkheid liggen aan de basis van de Dorchester Collection. We tolereren geen enkele vorm van discriminatie, vroeger niet en nooit niet. We begrijpen dat mensen kwaad en gefrustreerd zijn, maar dit een politieke en religieuze zaak die volgens ons niet moet worden uitgeklaard in onze hotels, ten koste van onze 3.630 werknemers’, klinkt het.

Niet alleen de hotels zijn de dupe van de nieuwe wetten van de sultan, ook de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Brunei Airlines mag gevolgen verwachten. STA Travel, een reisbureau van het Zwitserse conglomeraat Diethalm Keller Group, zal niet langer vluchten boeken via de luchtvaartmaatschappij. ‘We hebben dit standpunt ingenomen om LGBTQI-mensen wereldwijd te steunen, en willen onze stem toevoegen aan de oproep tot Brunei om hun wetswijzigingen ongedaan te maken.’ Virgin Australia Airlines, na Qantas de grootste luchtvaartmaatschappij in Australië, beëindigde een overeenkomst met Royal Brunei Airlines dat hun personeel kortingen aanbood.

Transport for London (TFL), dat verantwoordelijk is voor het transportsysteem in de Britse hoofdstad, heeft met toestemming van burgemeester Sadiq Khan alle advertenties verwijderd die Brunei promoten als reisbestemming.

Het Health and Safety Executive (HSE) heeft besloten om uit veiligheidsoverwegingen niet langer personeel te sturen naar Brunei. Het agentschap was volop bezig met het samenstellen van een driekoppig team dat hun evenknie ter plaatse zou begeleiden, maar dat project werd voorlopig stopgezet. ‘HSE is een inclusieve organisatie en een grote supporter van LGBT-rechten. Elke commerciële discussie wordt voorlopig gepauzeerd terwijl we de situatie evalueren’, aldus een woordvoerster.

Eredoctoraat schrappen

Meer dan 60.000 mensen hebben intussen hun handtekening geplaatst onder een petitie die Oxford University oproept om een eredoctoraat dat in 1993 werd uitgereikt aan sultan Hassanal Bolkiah te schrappen. De universiteit benadrukt dat ze achter de internationale veroordeling van de nieuwe wetgeving staat, maar heeft voorlopig nog geen beslissing genomen over het intrekken van het eredoctoraat.