Laat de wesp met rust, als u minder last wil van muggen
Wespen vervullen net zoals andere insecten een belangrijke rol in de natuur Foto: afp

De brandweer had vorig meer dan de handen vol met het verdelgen van wespennesten. Wespen hebben hun imago niet mee, maar in Gent hopen ze alvast op een mentaliteitswijziging. ‘Wespen zijn eigenlijk een bondgenoot van de mens.’

Met het zachte lenteweer komen ook de wespen weer boven water. Maar niet iedereen is fan van de beestjes. Ze komen tot in uw bord of glas om naar voedsel te zoeken, maken een angstaanjagend, zoemend geluid en voor u het weet, zitten ze in uw broekspijp en wordt u pijnlijk gestoken. Bovendien maakt een dode wesp de rest van het nest agressiever.

Wie een wespennest spot in zijn buurt, wil dat dan ook zo snel mogelijk zien verdwijnen. De Gentse brandweer noteerde vorig jaar meer dan een verdriedubbeling van het aantal oproepen in vergelijking met andere jaren. ‘Over de volledige zone Centrum hebben we 12.000 wespennesten verdelgd, een ongewild record. Wespen zijn eigenlijk een bondgenoot van de mens’, zegt de brandweer, die hoopt op een mentaliteitswijziging. ‘Enkel echt storende of gevaarlijke nesten moeten weg.’

Want de beestjes vervullen net zoals andere insecten een belangrijke rol in de natuur. Ze zijn ook voor mens heel nuttig, omdat ze andere insecten vangen om de larven in het nest te voeden. Een nest van 6.000 wespen kan zo op een week tijd een half miljoen vliegen en zo’n 130.000 muggen vangen.

Ook rupsen staan op hun menu, dus wie zijn moestuin wil zien floreren, heeft alleen maar baat bij een wespennest in de omgeving. Daarnaast fungeren wespen ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst. Kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels worden in stukjes gebeten en gevoederd aan de larven.

Uitzondering

Meer verdraagzaamheid voor de wesp geldt evenwel alleen voor de soorten die hier al langer rondvliegen. Nesten van Aziatische hoornaars, die sinds 2016 aan een stevige opmars bezig zijn in België, moeten nog steeds zo snel mogelijk worden verwijderd, want zij bedreigen onze inheemse insecten, waaronder de honingbij.

De Aziatische hoornaar is een wesp van zo’n drie centimeter lang. Hij is te onderscheiden van de Europese hoornaar door zijn volledig zwarte bovenlichaam en gele poten. De gewone hoornaar is een halve centimeter langer en zijn poten en bovenlichaam hebben een roodbruine schijn. Als je zeker wilt zijn, let op de gele pootjes.