D’Ieteren zit tijdelijk zonder topman
Axel Miller. Foto: BELGA

Ceo Axel Miller verlaat de autogroep D’Ieteren. Zijn leiderschapsstijl stemde niet langer overeen met de visie van het bedrijf.

De raad van bestuur van auto-importeur D’Ieteren heeft ceo Axel Miller bedankt voor bewezen diensten. In een kort persbericht zegt de autogroep dat de bestuurders een andere visie hebben op de toekomstige ontwikkelingen van de groep dan Miller zelf. ‘Omdat de leiderschapsstijl en de visies niet langer samenvallen is besloten om de samenwerking niet voort te zetten’. D’Ieteren wil verder geen toelichting geven op het communiqué.

Miller heeft D’Ieteren bijna zes jaar geleid. Het persbericht erkent dat hij in die periode ‘gezonde en solide’ resultaten heeft neergezet. Maar de groep is bezig zich een nieuw profiel aan te meten. Blijkbaar spoorde de visie van de ceo over de richting en de snelheid daarvan niet met die van de raad van bestuur.

Analist Cédric Duinslaeger van KBC Securities zegt dat het moeilijk in te schatten is welke redenen er aan het vertrek ten grondslag liggen. D’Ieteren beschikt na de verkoop van een deel van autoglasbedrijf Belron over een grote hoeveelheid cash waarvoor nieuwe investeringsopportuniteiten moeten worden gezocht. Voor de aandeelhouders zal vooral van belang zijn wie de opvolger van Miller wordt en wat zijn track record is, zegt Duinslaeger. Daarover gaf D’Ieteren geen verdere informatie, afgezien van de mededeling dat de leiding tijdelijk in handen komt van de rest van het directiecomité. Dit in afwachting van de benoeming van een nieuwe topman.

Ook Nathalie Debruyne van Degroof Petercam vindt het vertrek verrassend, omdat zich bij D’Ieteren geen manifeste problemen voordoen. ‘Er moet een verschil in visie gerezen zijn tussen de familie en de ceo’. Waarschijnlijk gaat het over de herinvestering van de berg cash, vermoedt ook zij.

Axel Miller verwierf, voordat hij de leiding van D’Ieteren in handen nam, bekendheid als ceo van Dexia. Daar moest hij aftreden na de financiële crisis. Na het vertrek van Miller werd de Fransman Pierre Mariani de topman bij Dexia.

In 2010 werd hij onafhankelijk bestuurder bij D’Ieteren. Drie jaar later volgde de benoeming tot ceo. In 2016 verraste het bedrijf met de overname van de Italiaanse maker van opschrijfboekjes Moleskine. Een jaar later verkocht D’Ieteren een deel van zijn participatie in autoruitenbedrijf Belron voor 1 miljard euro. Dat geld is nog niet geherinvesteerd, op enkele kleine overnames na.

Beleggers reageerden negatief op het vertrek van Miller. Het aandeel stond na anderhalf uur handel 1,8 procent lager in een weliswaar licht dalende markt.