Oostenrijk behoudt en verlengt grenscontroles
De grenscontroles, bij de aanvang in 2015. Foto: EPA

Oostenrijk wil nog tot minstens november grenscontroles behouden op haar grens met Hongarije en Slovenië. Dat heeft minister Herbert Kickl in een brief laten weten aan de Europese Commissie.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl verwijst in zijn brief aan de Europese Commissie naar een ‘latente dreiging van terrorisme’, en de terugkeer van foreign terrorist fighters nu IS in Irak en Syrië verslagen lijkt. Dat meldt het Oostenrijkse persbureau APA. ‘Nu geen grenscontroles meer doen, zou een volledig fout signaal zijn, aldus nog Kickl.

Binnen de Schengenzone is het in principe verboden om grenscontroles te doen. Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis in 2015 kregen vijf landen toen de toestemming om die tijdelijk wel weer in te voeren: Denemarken, Zweden, Noorwegen, Duitsland en dus ook Oostenrijk. Ook Frankrijk controleert delen van zijn grenzen. Het aantal asielaanvragen in Oostenrijk daalde van 88.340 in 2015 naar 13.400 in 2018.

Erg naar de zin van de Europese Commissie zal dit naar alle waarschijnlijkheid niet zijn. Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos liet in oktober vorig jaar al verstaan dat er een einde moest komen aan de grenscontroles. ‘Ik kan me geen Europa met gesloten binnengrenzen voorstellen, we mogen niet teruggaan naar het verleden’, zei hij toen. Oostenrijk had toen net beslist om de controles te verlengen tot mei van dit jaar.

Kickl, van de extreemrechtse FPÖ, schrijft dat hij het perspectief om terug naar een Europa zonder interne grenscontroles te gaan, voluit steunt. Maar eerst komt er dus toch nog een halfjaar bovenop. Het is onduidelijk of ook de andere vijf landen na mei nog willen doorgaan met de controles.