Waarom Zuckerberg op zijn wenken bediend wordt, de Brexit ook meeslepend kan zijn en we beducht moeten zijn voor realisten
Foto: Blondet Eliot/Abaca
Elke dag bracht een nieuw rapport over het onderwijs waardoor we vrijdag moesten vaststellen dat het Vlaamse onderwijs definitief in crisis verkeert. Dit zijn negen van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Met een winterbleke huid aan de vakantie beginnen en in de zon gaan liggen, vergt omzichtigheid. Met elke nieuwe zonnebrand kan een oude verbranding tot huidkanker leiden. Maar gaat dat echt dertig jaar terug tot beschadigde huid uit de kindertijd?

2.

De nieuwe Stemtest van De Standaard en de VRT is de meest verfijnde tot nu toe. Meer dan een half miljoen Vlamingen hebben hem sinds woensdag ingevuld. ‘De tijd dat alle partijen in het centrum wilden zitten, is voorbij’, zegt politicoloog en bedenker Stefaan Walgrave. Dat levert verrassingen op voor wie de Stemtest invult.

3.

Bijna zes decennia na hun aankomst in België heeft premier Charles Michel in het parlement donderdag excuses aangeboden voor wat ‘de kinderen van de kolonie’, of de metissekinderen, is aangedaan. ‘Wat ik zo mooi vind, is dat de premier het in zijn excuses ook over onze moeders heeft gehad’, zegt Jacqui Goeghebeur.

4.

Facebook raakt almaar meer in het nauw sinds schutter Brenton Tarrant zijn moordpartij in Christchurch er live uitzond. Facebook-baas Mark Zuckerberg schreef vorig weekend een open brief. Dat de overheid maar bepaalt wat niet op Facebook mag verschijnen, pleitte hij. Wat het Australische parlement prompt doet: sociale mediaplatforms die gewelddadige video’s niet snel weghalen, riskeren monsterboetes en gevangenisstraffen. De tijd is voorbij dat Facebook een onbekommerd platform was, en dus nergens verantwoordelijk voor is.

5.

Rose was nog maar 14 toen ze in Nigeria werd gerekruteerd. Ze was het jongste slachtoffer van ‘Mama Leather’. De eerste nacht dat ze in België was, moest ze al aan de slag. Uiteindelijk is ze gevlucht. Haar pooister werd deze week veroordeeld. Yves Delepeleire doet het ontluisterende verhaal van vrouwenhandel en misbruik.

6.

Minister Maggie De Block wil sensibiliseren, niet verbieden. Alweer botst ze met de wetenschappelijke wijsheid. Deze keer draait het dispuut rond de vraag hoe het hoge antibioticagebruik aan te pakken. Ze laat de patiënten meer betalen, wat aan het gebruik niets verandert. De artsen laat ze buiten schot hoewel zij de sleutel in handen hebben.

7.

Alweer stierf een jonge vrouw in het verkeer in Brussel, en alweer was woede daarover nodig voor de politiek ingreep en iets aan de veiligheid wilde doen, zoals paaltjes zetten bij het zebrapad. Een deel van de laan waar het gebeurde lag in Koekelberg, een deel in Jette, en dat maakte ingrijpen lastig. Verbijsterend.

8.

Die Brexit hangt u wellicht ook de keel uit. Maar niet Hans Cottyn, chef opinie overdag maar ’s avonds en tijdens de cruciale debatten in het House of Commons verslingerd aan Parliament TV. ‘Qua cameravoering, geluidseffecten, fotografie, montage en algehele production value is zo’n livestream waardeloos, maar dat wordt ruim gecompenseerd door de spanning, karaktertekening, welsprekendheid en cliffhangers.’

9.

‘Ideologie toont zich bij uitstek op plaatsen die zichzelf vrij van ideologie verklaren’, schrijft columnist Ignaas Devisch. Plaatsen waar ‘realistische politiek’ bedreven wordt. Maar bijvoorbeeld in het klimaatdebat bezet de realist wellicht nog de meest onhoudbare positie.