Ontkennen van genocides van Rwanda en Srebrenica wordt strafbaar
Beelden van een massagraf in Rwanda, juli 1994. Foto: reuters

De commissie Justitie heeft het licht op groen gezet om negationisme van de genocides van Rwanda en Srebrenica strafbaar te maken. Vlak na de paasvakantie zal de plenaire zitting deze wet goedkeuren, zo laat minister Koen Geens weten.

Dit weekend herdenken we de volkerenmoord in Rwanda die in begon met het neerhalen van het vliegtuig met president Habyarimana aan boord. De genocide kostte het leven uiteindelijk aan 800.000 mensen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat nu weten dat het ontkennen, schromelijk minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van genocides, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden die erkend zijn door een beslissing van een internationaal gerecht, strafbaar worden (Met een internationaal gerecht wordt het Internationaal Strafhof in Den Haag en internationale VN-tribunalen bedoeld.)

Het ontkennen van de genocides van Rwanda en voormalig Joegoslavië (Srebrenica), maar ook het ontkennen van toekomstige genocides en oorlogsmisdaden die internationaal erkend worden, zijn daarom voortaan strafbaar volgens het Belgisch recht.

Opvallend: de Armeense genocide valt buiten het toepassingsgebied van de wet, omdat daarover geen beslissing is van een internationaal gerecht.

‘Aan de Negationismewet van 1995 wordt niet geraakt. Die blijft voorbehouden voor de zeer uitzonderlijke, gruwelijke, aard van de Holocaust zodat er niet de minste indruk van relativering zou kunnen ontstaan’, zegt Geens nog.