Trump wil uitleg over visa-affaire, Francken boos om het lek
Foto: belga

In een mail aan de federale regering vraagt de Amerikaanse overheid tekst en uitleg over de humanitaire visa die voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) via tussenpersonen aan 1.502 Syriërs heeft verschaft. Francken reageert verbaasd en boos.

Begin dit jaar kwam Francken onder vuur toen bleek dat hij via tussenpersonen humanitaire visa had verschaft aan 1.502 Syriërs. Onderzoek door de Dienst Vreemdelingenzaken heeft ondertussen uitgewezen dat 121 van deze Syriërs spoorloos zijn. Liefst 107 van hen stonden op een lijst van de bekendste tussenpersoon, het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA).

In een mail aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders eist de Amerikaanse overheid nu opheldering. Dat hebben twee bronnen binnen de regering aan Het Belang van Limburg bevestigd. Noch Reynders, noch Franckens opvolger De Block wensen te reageren.

Volgens VTM is de Amerikaanse regering vooral bezorgd om de 121 'verdwenen' Syriërs. 

Francken reageert verbaasd op het verhaal. 'De Amerikanen hebben zelf gelijkaardige coridors georganiseerd', vertelde hij aan VTM. 'Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze daar nu problemen mee hebben.'

De gewezen staatssecretaris is ook boos. 'Dit gaat over vertrouwelijke correspondentie tussen twee bondgenoten. Dat zoiets gelekt wordt, doet men enkel om mij te beschadigen. Dit is pure natrapperij.'

Het kabinet van zijn opvolger De Block zegt alvast dat het niet zelf achter het lek zit.

Zoals bekend is VS-president Donald Trump geen fan van het immigratiebeleid van Europa. Dat ons land via een ‘alternatief systeem’ visa verschafte aan Syriërs die plots van de radar zijn verdwenen, willen de Amerikanen in hun strijd tegen IS niet blauwblauw laten. België is een van de 50 geprivilegieerde landen waar onderdanen geen visum (enkel een ESTA-document) moeten hebben om naar de VS te reizen.