De Crem neemt waarschuwing van de politie-inspectie ernstig
Foto: photo news
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem is bekommerd om de waarschuwing van de politie-inspectie dat onze politiemensen tijdens hun carrière te weinig gecontroleerd worden op hun integriteit.

Deze krant berichtte vrijdag over een studie van de politie-inspectie met een niet mis te verstane waarschuwing. 'Tijdens hun carrière worden leden van de politie niet of nauwelijks gecontroleerd op hun integriteit', schreef de inspectie. In het buitenland gebeurt dit wel.

Zo'n screening is nodig, vindt de politie-inspectie, omdat politiemensen vaak onder zware druk staan.

Veiligheidsdiensten wijzen op toenemende infiltratie in de politie door drugsbendes, die tot honderdduizenden euro’s betalen in ruil voor informatie. ‘De druk op de individuele politieambtenaar stijgt, dat wijst ook internationaal onderzoek uit’, zegt Thierry Gillis, die de Alge­mene Inspectie van de politie leidt.

Minister van Binnenlandse Zaken De Crem (CD&V) zei vrijdag op de VRT dat hij deze waarschuwing bijzonder ernstig neemt. In een gezagsdepartement als politie is corruptie volkomen ontoelaatbaar, zei hij.

Hij verwacht van de politie dat die zelf met voorstellen komt over hoe de integriteit van agenten ook tijdens hun carrière kan worden bewqakt. Want nu gebeurt dat dus enkel bij hun selecie.