Internationaal Albanees drugsnetwerk opgerold, ook vijftien cannabisplantages in België ontmanteld
In totaal werden 8.255 cannabisplanten in beslag genomen Foto: AP

Bij de internationale politieoperatie ‘Per-Peco’ zijn zeventien cannabisplantages ontdekt in België, Frankrijk en Nederland. Dat melden de gerechtelijke autoriteiten vrijdag. Die namen 8.255 cannabisplanten en 200 gram cocaïne in beslag bij huiszoekingen waaraan meer dan 600 agenten deelnamen.

Het ging om een grootschalige politieoperatie gericht tegen cannabisplantages in vijf landen: België, Nederland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië. De huiszoekingen startten al woensdag om 6 uur, gingen donderdag voort en liepen vrijdagmiddag af. Ze kwamen er op verzoek van Véronique Hanton, onderzoeksrechter in Doornik. Gezien de omvang van de operatie wordt zij bijgestaan door onderzoeksrechter Christine Dierick.

De huiszoekingen gebeurden in samenwerking met de veiligheidsdiensten van het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk, Servië, Nederland en België. Goed voor 645 betrokken agenten, onder wie 350 in België, 220 in Frankrijk en 75 in Nederland.

In België werden vijftien actieve cannabisplantages ontmanteld in Bergen, Jurbeke, Kasteelbrakel, Blaugies, Charleroi, Tarciennes, Herstal, Fléron, Soumagne, Juprelle, Rochefort, Genk, Brussel, Antwerpen en Affligem. Er werd ook een plantage (2.000 planten) ontdekt in Revin in de Franse Ardennen en een kleine plantage opgerold in Nederland.

Goudstaven

Bij de operatie werden 8.255 cannabisplanten, 200 gram cocaïne, 86.000 euro en 1.000 dollar cash, zes voertuigen waaronder vier luxewagens (Ferrari, Porsche, Mercedes), valse identiteitsdocumenten, 55 gsm’s en gps-toestellen, 10 computers, horloges en luxejuwelen evenals enkele kleine goudstaven in beslag genomen.

In België leidden 39 huiszoekingen tot 54 arrestaties en 17 aanhoudingen. In Frankrijk werden twee mensen aangehouden, in Nederland drie. De operatie had het hoofdzakelijk gemunt op Albanese criminele bendes.

‘Sinds het einde van de jaren negentig zijn Albanese criminele clans actief in België in het milieu van drugs, prostitutie en georganiseerde misdaad. Deze familieorganisaties zijn verspreid over heel Europa’, zegt François Farcy, directeur van de gerechtelijke politie van Doornik-Bergen.

‘Er was een structuur van “plukkers”. Deze dames, die uit Bulgarije kwamen, waren gehuisvest in de regio Eindhoven. Op verzoek kwamen ze ‘s nachts naar België om de planten te plukken’, zei Christian Henry, procureur des konings van Doornik-Bergen.

Volgens de autoriteiten zal de operatie pas binnen enkele maanden zijn afgerond. De in beslag genomen mobiele telefoons en computers moeten nog worden onderzocht. ‘De epiloog zal plaatsvinden voor de correctionele rechtbank van Bergen’, besluit Henry.