Geen cassatieberoep tegen assisenarrest neurochirurge
Didgar verblijft momenteel in een psychiatrische instelling in Limburg Foto: Boumediene Belbachir

Het openbaar ministerie stelt geen cassatieberoep in tegen het arrest van het hof van assisen van Vlaams-Brabant over neurochirurge Mehrnaz Didgar. Vandaag verstrijkt de termijn van vijftien dagen na de uitspraak.

De 51-jarige Mehrnaz Didgar verscheen vorige maand voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven op beschuldiging van moord op haar 14-jarige dochter. De neurochirurge van UZ Leuven bracht Eline Pans door verstikking om het leven op haar appartement in Leuven op 26 juli 2017.

Op 21 maart werd ze door de twaalfkoppige jury schuldig bevonden. Diezelfde dag spraken de twaalf gezworenen en drie beroepsrechters een milde straf uit. Didgar werd veroordeeld tot vijf jaar cel met uitstel onder probatievoorwaarden. Ze mag binnen die vijf jaar geen nieuwe feiten plegen en ze moet een vaste woonplaats hebben. Belangrijkste voorwaarde is dat Didgar zich medisch en psychologisch laat begeleiden.

De jury beschouwde haar job als arts als een verzachtende omstandigheid, omdat ze een belang­rijke bijdrage heeft geleverd aan de maatschappij. De vrouw mocht een dag later de vrouwengevangenis van Hasselt verlaten, na bijna twintig maanden voorhechtenis. Ze verblijft momenteel in een psychiatrische instelling in Limburg.

Het parket-generaal bij het Hof van Cassatie stelt geen cassatieberoep in, zo werd vrijdag bevestigd. Vandaag verstrijkt de termijn van vijftien dagen na de uitspraak.

De milde straf voor zijn ex-vrouw was nochtans hard aangekomen bij Steven Pans, de vader van het slachtoffer, die zijn ongeloof daags na de uitspraak neerschreef in een open brief.

‘Dit is niet de juiste afweging tussen daad en boetedoening. Een drugsdealer zit soms langer vast dan een kindermoordenares. Vijftien minuten lang de adem van een weerloos, kwetsbaar kind afsnoeren, alles goed voor­bereid, is blijkbaar niet voldoende om iemand langer in de cel te houden. Terwijl wij levenslang hebben gekregen’, aldus Pans.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in