The Shed opent deuren (en openschuifbare zijvleugel)
The Shed, met een skelet dat op wielen staat en uitgerold een extra zaal creëert op het plein ernaast. Foto: afp

Vandaag opent The Shed, dé nieuwe culturele metropool van New York. Grote namen als Gerhard Richter, Björk en Steve Reich gaan er aan het werk.

The Shed of ‘de schuur’, het klinkt wat sjofel, maar het is het culturele hart van een gigantisch vastgoedproject in westelijk Manhattan. Met zijn 113.300 vierkante meter en zijn investering van 22 miljard euro heet Hudson Yards het grootste immoproject sinds Rockefeller Center te zijn.

Hudson Yards is een woon- en winkelbuurt en heeft een rist ­torens, een park en een shoppingcenter. Een gigantisch glazen ­observatieplatform trekt de aandacht. Dat doet ook The Vessel, een vaas van 45 meter van designer Thomas Heatherwick.

Vandaag krijgt The Shed alle aandacht. Het complex bestaat uit een toren van acht verdiepingen, met daarnaast een kleine kubus. Over het dak daarvan rust een gigantische skeletstructuur, die met een verrijdbaar systeem op rails, dat opengeschoven kan worden over het belendende plein. Zo ontstaat een extra overdekte ruimte.

De architecten van Diller Scofidio + Renfro streefden naar een flexibel gebouw, dat moet kunnen inspelen op alle denkbare kunstdisciplines, op wisselende vragen van kunstenaars en op toekomstige noden die ze nu nog niet kennen. Hun openschuifbare zijvleugel is nooit eerder vertoond.

Klimaatgecontroleerde ruimte

Op het plein naast The Shed kunnen activiteiten in open lucht plaatsvinden. Overdekt ontstaat een klimaatgecontroleerde ruimte van 1.500 vierkante meter voor concerten en evenementen. Plastisch kunstenaar Lawrence Weiner gaat er aan het werk.

Het gebouw heeft op de tweede en de vierde verdieping een museumruimte. Op de zesde verdieping zit een theater voor vijfhonderd man. De twee hoogste verdiepingen hebben moduleerbare ruimtes waar plaatselijke kunstenaars kunnen werken.

Vandaag opent The Shed met Soundtrack of America, een concertreeks van de Britse filmmaker Steve McQueen over de impact van Afro-Amerikaanse muziek. Steve Reich en Arvo Pärt leveren muziek bij meterslange wandtekeningen van Gerhard Richter. Ook Björk en William Forsythe staan op het programma.