Noodnummers opnieuw bereikbaar na urenlange panne bij Proximus
Foto: Theo Derkinderen

Door een nationale panne bij Proximus waren de noodnummers 100 (brandweer en ambulance) en 101 (politie) en 112 drie uur lang onbereikbaar. Sinds 19 uur zijn de problemen opgelost en zijn de hulpdiensten opnieuw bereikbaar, meldt de telecomoperator. Het bedrijf biedt ook zijn excuses aan.

Door een algemene storing op nationaal niveau bij Proximus was het telefoonverkeer vrijdag een tijdlang verstoord tussen 16 en 19 uur. Al wie met een vast nummer wilde bellen, of gebeld werd op een vast nummer van het Proximus-netwerk ondervond problemen.

Dat had grote gevolgen voor de noodnummers. Die waren enkel bereikbaar voor mensen die met een vast toestel van Proximus belden. 'Klanten van een andere operator geraken er niet op', bevestigde de woordvoerder van Proximus, Fabrice Gansebeke, aan de telefoon. De situatie was zich sinds 19 uur aan het stabiliseren en nu zijn de problemen volledig van de baan, meldt de telecomoperator.

'Proximus heeft intensief gewerkt om het probleem op te lossen en bevestigt dat de problemen op het vaste telefoonnetwerk zijn opgelost. Sindsdien zijn de nummers van de hulpdiensten terug beschikbaar', aldus de mededeling. 'Proximus volgt de situatie op de voet om zeker te zijn een volledige en kwalitatieve dienst op het vaste telefoonnetwerk te kunnen garanderen en verontschuldigt zich voor de hinder.'

Nooddiensten bereikbaar via sms

Tijdens de storing waren de nooddiensten wel wel per sms bereikbaar zijn, op het nummer 8112. Wel werd gevraagd om enkel bij levensbedreigende situaties te sms'en. 'Vermeld hierbij de plaats, het type incident en de hulpdienst die u nodig hebt (ambulance, brandweer of politie)', aldus de FOD Binnenlandse Zaken. In andere gevallen raadde de overheidsdienst aan om rechtstreeks naar het ziekenhuis of het politiekantoor te bellen.

Ook lokale politiezones meldden een slechte bereikbaarheid van hun noodlijnen. Zelfs Radio 1 voelde de storing. Voor het programma De Wereld Vandaag wilde presentatrice Ruth Joos drie mensen bellen, maar niemand was bereikbaar.

Verschillende politiezones alsook het antigifcentrum trachten alternatieve nummers te communiceren via socialemediakanalen.

Ook klanten van andere operatoren ondervonden veel hinder door de panne bij Proximus. ‘We krijgen ook hier volop telefoontjes van ongeruste klanten. De interconnectiviteit tussen onze systemen is volledig weg. We zijn nog volop aan het bekijken wat daarvan de oorzaak kan zijn en ook bij Proximus werken ze volop aan oplossingen’, zei Telenet-woordvoerder Stefaan Coenjaerts.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in