Geruchten dat Assange uit Ecuadoraanse ambassade wordt gezet
Media verzamelen vrijdag aan de Ecuadoraanse ambassade in Londen Foto: AFP

Aanhangers van Wikileaks-oprichter Julian Assange en mediaploegen verzamelden vrijdag aan de Ecuadoraanse ambassade in Londen, nadat de klokkenluiderswebsite tweette dat Assange uit het gebouw zou worden gegooid. Vandaag raakte ook bekend dat Assange negen miljoen kronen eist als compensatie van Zweden.

Wikileaks-oprichter Julian Assange eist van de Zweedse staat een bedrag van ongeveer 865.000 euro, zo meldt de Zweedse krant Svenska Dagbladet. Het gaat om 9,25 miljoen Zweedse kronen voor gerechts- en advocatenkosten in verband met de intussen geseponeerde zaak van seksueel misbruik. Door een lacune in het Zweedse recht heeft hij nog geen schadevergoeding ontvangen voor zijn privé-uitgaven aan advocaten, aldus het blad.

Assange is aan het proberen compensatie te krijgen sinds de stopzetting van het gerechtelijk onderzoek tegen hem in Zweden, maar het Zweedse gerecht wil daar niet op ingaan, aldus het dagblad.

De Australische klokkenluider verschuilt zich sinds 2012 op de ambassade, om een arrestatie en uitlevering aan Zweden te voorkomen voor beschuldigingen van verkrachting. Inmiddels heeft het Zweedse gerecht het onderzoek laten vallen, maar de Britse autoriteiten willen hem nog altijd arresteren als hij de ambassade verlaat omdat hij zijn borgtochtvoorwaarden heeft geschonden door te vluchten.

Assange zegt dat hij bang is voor uitlevering aan de Verenigde Staten, waar hij een aanklacht riskeert voor de publicatie van gehackte overheidsdocumenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak. Eind 2017 kreeg Assange het Ecuadoraanse staatsburgerschap.

Schenden asielvoorwaarden

Voor de ambassade van Ecuador is het vrijdag volgelopen met media, nadat Wikileaks vrijdagnacht via Twitter heeft meegedeeld dat Assange 'binnen enkele uren of dagen' uit de ambassade wordt gezet.

‘Een bron op hoog niveau binnen de Ecuadoraanse staat heeft Wikileaks verteld dat Julian Assange zal uitgewezen worden binnen “uren of dagen”, waarbij ze het offshore schandaal van de #INAPapers als voorwendsel gebruiken, en dat het al een overeenkomst met Groot-Brittannië heeft voor zijn arrestatie’, aldus de tweet van Wikileaks.

De INA-papers zijn een reeks documenten die gelekt zijn aan een Ecuadoraans parlementslid, die president Lenin Moreno hebben verwikkeld in een corruptieschandaal. Het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie ‘niet te reageren op geruchten, hypothesen of vermoedens waarvoor geen op de werkelijkheid gebaseerde bewijzen zijn’, berichtte de krant El Comercio.

Eerder deze week beschuldigde Moreno Assange van het herhaaldelijk schenden van zijn asielvoorwaarden, en zei hij dat Quito een deal met Groot-Brittannië probeert te sluiten zodat hij de ambassade mag verlaten. Ecuador vermoedt ook dat Wikileaks verantwoordelijk is voor het delen van privéfoto’s van Moreno onlangs op sociale media.