Europa heeft weinig zin in opnieuw kort uitstel van Brexit
Guy Verhofstadt heeft geen zin in een verder uitstel van de Brexit Foto: AP

Het verzoek van de Britse premier Theresa May om de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie opnieuw enkele maanden uit te stellen, wordt in de EU op weinig enthousiasme onthaald. Zo stellen Frankrijk, Ierland en Nederland zich grote vragen. Ook Guy Verhofstadt is kritisch.

In een brief aan Europees president Donald Tusk verzocht premier May vrijdagochtend om een nieuwe verlenging van de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie, en wel tot 30 juni. De Europese staatshoofden en regeringsleiders buigen zich op 10 april over dat nieuwe verzoek. Een Europese diplomatieke bron meldde vrijdagochtend dat Europees president Donald Tusk de leiders die dag zou willen overtuigen van een flexibele verlenging met een jaar.

In Frankrijk wordt het Britse verzoek vooralsnog op weinig enthousiasme onthaald. Zo valt in de omgeving van president Emmanuel Macron te horen dat hij eerst ‘een geloofwaardig plan’ van de Britse regering wil zien.

‘Als de Britten niet duidelijk maken waarom ze de Brexit opnieuw willen uitstellen, dan kunnen we ook niet positief reageren op hun verzoek’, zei Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, vrijdag tegen journalisten.

‘Vele vragen’

De Ierse premier Leo Varadkar toonde zich vrijdag evenmin een voorstander van een uitstel van slechts enkele maanden. ‘De Europese Unie heeft geen zin in een opeenstapeling van korte verlengingen van de Brexit-deadline’, zei Varadkar vrijdag tegen RTE Radio.

De Nederlandse premier Mark Rutte sloot zich daarbij aan. ‘Het verzoek van May roept bij ons vele vragen op. Haar brief alleen volstaat in ieder geval niet om nogmaals uitstel te verlenen’, zei hij. ‘Er zijn nog maar een beperkt aantal mogelijkheden om een Brexit zonder akkoord tegen te houden.’

Europa blokkeren

Guy Verhofstadt, hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement over de Brexit, had zich al eerder uitgesproken tegen een uitstel van de Brexit. Op Twitter verwees hij vrijdag naar een bericht van de Conservatieve Brexiteer Jacob Rees-Mogg. Die schreef vrijdagochtend dat mocht het Verenigd Koninkrijk langer deel uitmaken van de Europese Unie, ‘het VK zo moeilijk moet doen als mogelijk is’. Rees-Mogg opperde het idee om dan elke verhoging van het Europees budget te blokkeren, net als de verdere uitbouw van het Europees leger of een verdere integratie van de Unie.

‘Tegen wie de verleiding zou voelen om de Brexit-saga nog langer te laten duren, kan ik enkel zeggen om voorzichtig te zijn met waarnaar je vraagt’, tweette Verhofstadt als reactie op het bericht van Rees-Mogg.