Luxehotels van sociale media na kritiek op antihomowet Brunei
George Clooney. Foto: AP

Nadat sterren zoals George Clooney tot een boycot opgeroepen hadden van hotels die eigendom zijn van de sultan van Brunei, zijn verschillende socialemedia-accounts van die luxehotels niet meer toegankelijk. Ook TripAdvisor laat geen reviews meer toe na bakken kritiek op de antihomowet in het landje.

Negen luxehotels die eigendom zijn van Hassanal Bolkiah, sultan van de ministaat Brunei, zijn niet meer bereikbaar via bepaalde sociale media nadat ze kritische berichten hadden ontvangen. Nadat de sultan begin deze week een wet had uitgevaardigd die seks tussen holebi’s bestraft met steniging tot de dood, riepen sterren als acteur George Clooney, zanger Elton John en presentatrice Ellen DeGeneres op tot een boycot van de negen hotels.

 

 

Van acht hotels werd de Twitteraccount verwijderd of op inactief gezet, terwijl de account van het Principle de Savoia in Italië nog op het sociale netwerk te zien is, maar de tweets van het hotel niet meer.

Zes hotels verwijderden of desactiveerden ook hun account op Instagram, terwijl de Franse hotels Le Meurice en Hôtel Plaza Athénée en Hotel Eden in Rome hun Instagramaccount privé maakten. Daardoor kunnen de posts over de hotels niet meer gelezen worden. Alle negen hotels zijn bovendien niet meer te vinden op Facebook, waar een foutmelding wordt gegeven als u hun pagina’s bezoekt.

Dorchester Collection, het bedrijf dat de negen hotels leidt, stelde in een reactie dat de accounts werden afgesloten omdat er ‘persoonlijke beledigingen aan het adres van het personeel’ verstuurd waren. Zo vroeg één internetgebruiker zich af of het homoseksueel personeel van het bedrijf nu ook ‘op de planning stond voor steniging’.

Ook op TripAdvisor kunnen gebruikers ondertussen geen reviews meer insturen over de luxehotels van de sultan. ‘Deze beslissing werd genomen naar aanleiding van een recente gebeurtenis die voor media-aandacht heeft gezorgd’, staat op de website te lezen. ‘Daardoor werden veel reviews geschreven die niet gaan over een ervaring uit eerste hand. Daarom kunnen tijdelijk geen reviews meer geschreven worden.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in