Rusland belooft tientallen orka’s en dolfijnen vrij te laten uit ‘gevangenis’
De dieren worden vastgehouden in de baai van Srednyaya, nabij de steden Nakhodka en Vladivostok Foto: BELGAIMAGE

De internationale druk op Rusland om bijna honderd grote zeezoogdieren die al maanden worden gevangengehouden in de buurt van Vladivostok vrij te laten, neemt toe. Rusland belooft nu dat te zullen doen nadat de dieren zijn onderzocht.

De orka’s en beloega’s (witte dolfijn) werden zeven maanden geleden onderschept door Russische autoriteiten, vlak voor zij naar verschillende waterparken in China zouden worden verscheept. De dieren, afhankelijk van hun soort en grootte meer dan een miljoen euro waard, werden gevangengenomen voor het eiland Sachalin in het Russische Verre Oosten.

Vier bedrijven die worden gelinkt aan de ‘walvisgevangenis’, stuk voor stuk eigendom van dezelfde ondernemer, zijn inmiddels aangeklaagd voor het overtreden van de visserijwet en dierenmishandeling. De vergunningen om de dieren te mogen vangen, zouden ze in handen hebben gekregen door ambtenaren om te kopen. Maar vrijgelaten zijn de dieren nog steeds niet.

‘Dit is een unieke situatie. Nooit eerder verkeerden zoveel opgesloten zeezoogdieren tegelijkertijd in nood’, zei Dmitri Kobylkin, de Russische minister van Natuurlijke Hulpbronnen, volgens The New York Times donderdag op een persconferentie. ‘Maar hen vrijlaten in de zomer verhoogt waarschijnlijk hun overlevingskansen. De gezondheid van de dieren is onze prioriteit.’

 

Kan jaren duren

De Russische regering nodigde intussen Jean-Michel Cousteau, de zoon van de wereldberoemde oceanograaf Jacques Cousteau, uit om te situatie ter plekke te bekijken en een plan voor de bevrijding van de dieren te helpen opstellen. Hij wordt bijgestaan door Charles Vinick, de directeur van het Whale Sanctuary Project. Het duo had donderdag een overleg met de Russische regering en begint vrijdag aan zijn werkzaamheden in Vladivostok.

‘Het is weinig waarschijnlijk dat de dieren kunnen overleven als de hekken gewoon worden opengezet. Ze zijn heel erg jong’, zei Vinick op de persconferentie. De onderzoekers zullen daarom bekijken of de orka’s en beloega’s gezond zijn, maar ook of ze in staat zijn te overleven in het wild. ‘Het kan jaren duren voor ze allemaal zijn vrijgelaten’, besloot Cousteau.

Internationale druk

Rusland belooft tientallen orka’s en dolfijnen vrij te laten uit ‘gevangenis’
Activisten van Greenpeace protesteerden dinsdag in Moskou Foto: EPA-EFE

Milieuorganisaties als Greenpeace hebben de afgelopen weken de druk opgevoerd op Rusland om met een oplossing te komen, onder meer door protesten te organiseren. Greenpeace denkt op basis van luchtfoto’s dat de afgelopen maanden al drie beloega’s en een orka zijn overleden.

Ook marinebiologen maken zich zorgen over het welzijn van de dieren. Op de luchtfoto’s is ijs te zien in en rondom de baden waarin de dieren worden vastgehouden, waardoor ze onderkoeld kunnen raken. In het wild leggen orka’s en witte dolfijnen dagelijks tientallen kilometers af, waardoor ze warm blijven.

In Amerika ijveren verschillende beroemdheden actie voor de vrijlating van de zoogdieren. Pamela Anderson schreef een brief aan Poetin, en Leonardo DiCaprio riep zijn volgers op sociale media op een petitie voor vrijlating te ondertekenen. Ruim 1,4 miljoen mensen plaatsten er al hun handtekening onder.