Jeff Bezos houdt teugels Amazon in handen na duurste scheiding ooit
De scheiding van Jeff Bezos en MacKenzie Tuttle is de duurste ooit, volgens Bloomberg. Foto: reuters

Ook na de scheiding van zijn vrouw MacKenzie Tuttle, blijft Amazon-topman Jeff Bezos – hoogstwaarschijnlijk – de rijkste man ter wereld. Belangrijk voor de aandeelhouders van Amazon: Bezos behoudt het stemrecht over alle gedeelde aandelen.

Zou Jeff Bezos, oprichter en ceo van de Amerikaanse webwinkel Amazon, ook na de scheiding van zijn vrouw MacKenzie Tuttle de rijkste man op aarde blijven? Die vraag brandde op vele lippen toen het koppel begin dit jaar na 25 jaar huwelijk aankondigde dat het zou scheiden. Belangrijker, toch zeker voor de Amazon-aandeelhouders, was de vraag of Bezos stemrecht over hun gezamenlijke aandelen zou verliezen. Het koppel had samen 16 procent van de aandelen in de webwinkel, volgens Bloomberg, goed voor zo’n 137,2 miljard dollar.

Maar uiteindelijk zal Jeff Bezos het gros van de aandelen behouden, blijkt uit documenten die Amazon gisteren bij de rechtbank heeft neergelegd. Tuttle krijgt vier procent van de aandelen, goed voor 36 miljard. Dat is meteen de duurste scheiding ooit, volgens Bloomberg en maakt Tuttle de op drie na rijkste vrouw ter wereld. L’Oreal-erfgename Françoise Bettencourt Meyers blijft de rijkste, met een fortuin dat op 54 miljard dollar wordt geraamd.

Controle

De 55-jarige Bezos behoudt 12 procent van de Amazon-aandelen, goed voor zo’n 107 miljard dollar. Ook andere bezittingen, zoals de Amerikaanse krant The Washington Post en het ruimtevaartbedrijf Blue Origin, goed voor nog eens vier miljard dollar, blijven in handen van Bezos. Volgens Bloomberg blijft hij daarmee ‘hoogstwaarschijnlijk’ de rijkste man ter wereld, vóór Microsoft-oprichter Bill Gates. De scheiding wordt binnen 90 dagen gefinaliseerd, de beurswaarde van de Amerikaanse webwinkel kan dus nog schommelen.

De aandeelhouders van Amazon waren vooral benieuwd hoeveel beslissingsrecht Bezos in de toekomst nog zou overhouden bij de e-commercegigant. Maar Bezos blijft het stemrecht voor de gedeelde 16 procent van de aandelen behouden, blijkt uit de document. Via Twitter liet Tuttle alvast weten dat Bezos ‘stemrecht krijgt over haar aandelen’.

Jeff Bezos reageerde, ook via Twitter, dat hij ‘dankbaar’ is, voor de ‘aanmoedigingen en liefde’ van zijn vrienden en familie, en van ‘MacKenzie meest van al’.