De belangrijkste Britse oppositiepartij Labour heeft zich ‘ontgoocheld' getoond over de gesprekken met de regering om een uitweg te vinden uit de impasse over de Brexit. Premier Theresa May vraagt uitstel voor de Brexit tot 30 juni.

May en oppositieleider Jeremy Corbyn zijn vandaag rond de tafel gaan zitten,  op zoek naar een compromis dat moet leiden tot een akkoord over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU dat wel gedragen wordt door het Lagerhuis.

Maar dat gesprek heeft weinig opgeleverd. De socialistische partij betreurt dat er geen 'echte wijziging' is in het standpunt van de regering. 'We zijn teleurgesteld dat de regering noch een echte wijziging, noch een compromis voorstelt', aldus de woordvoerder van Labour in een persmededeling.

'We roepen de eerste minister op om werkelijke wijzigingen aan te brengen aan haar akkoord zodat er een alternatief mogelijk is dat de steun krijgt van het parlement en het land terug op één lijn kan brengen.'

May had eerder vandaag aan Europa uitstel gevraagd voor de Brexit. May schreef Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, aan met de vraag om artikel 50, dat over de Brexit gaat, uit te stellen tot 30 juni. De deadline voor de Brexit is voorlopig 12 april, maar verder uitstel is volgens May nodig om een wanordelijke no-deal-Brexit te vermijden. Het Britse parlement keurde woensdagavond zeer nipt een voorstel goed dat premier May dwingt om uitstel te vragen aan de EU. 

Het is nu afwachten of May Europese verkiezingen zal moeten organiseren. Ze schrijft in haar brief dat het Verenigd Koninkrijk van plan is deel te nemen aan de verkiezingen als ze nog lid zijn van de EU op 23 mei en dat ze daarvoor voorbereidingen treft. 

De Europese leiders hadden eerder duidelijk gezegd dat uitstel na 12 april alleen mogelijk was indien het VK Europese verkiezingen zou organiseren. Maar het nieuwe Europees Parlement zou pas officieel geïnstalleerd worden op 1 juli. Daarom stelt May nu 30 juni voor als nieuwe deadline voor de Brexit, in de hoop dat de EU niet eist dat het VK nieuwe Europese verkiezingen moet organiseren als ze voor 23 mei uit de unie stappen.

Eén jaar uitstel

Tusk is bereid om het Verenigd Koninkrijk een ‘flexibel uitstel’ tot twaalf maanden te geven. Dat voorstel zou het mogelijk maken voor het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten zodra een akkoord over de Brexit wordt goedgekeurd door het Lagerhuis. Dat plan zal woensdag worden voorgelegd aan May, tijdens de EU-top over de Brexit.

‘Het lijkt een goed scenario voor beide partijen, omdat het VK zo de nodige flexibiliteit krijgt, terwijl vermeden wordt dat om de paar weken bijeengekomen moet worden om brexitverlengingen verder te bespreken’, zei een hooggeplaatste EU-medewerker. Als May het voorstel aanvaardt zou het Verenigd Koninkrijk wel verkiezingen moeten houden voor het Europees Parlement, aldus de medewerker.

Het akkoord dat May eerder wist te bereiken met Brussel werd intussen al driemaal weggestemd door dat Lagerhuis, ook alle alternatieve voorstellen die vanuit het parlement zelf kwamen, werden keer op keer afgekeurd. Het grootste pijnpunt is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, die na de Brexit een buitengrens van de EU wordt.