Merkel belooft opnieuw er ‘alles aan te doen om harde Brexit te vermijden’
Merkel en Varadkar schudden de hand Foto: REUTERS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag herhaald dat ze er alles aan wil doen om een harde Brexit te vermijden. Ze zei dat in de marge van een ontmoeting met de Ierse premier Leo Varadkar in Dublin.

‘Zoals eerder gezegd willen we er alles aan doen, tot op het allerlaatste moment, om ervoor te zorgen dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie niet op een chaotische manier gebeurt’, zei Merkel donderdag tegen journalisten. ‘We zullen daarvoor alle zeilen bijzetten.’

De Britse premier Theresa May zat donderdag samen met oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labour-partij. Beide politici zoeken naar een compromis dat moet leiden tot een akkoord over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU dat wel gedragen wordt door het Lagerhuis.

Het akkoord dat May eerder wist te bereiken met Brussel werd intussen al driemaal weggestemd door dat Lagerhuis, ook alle alternatieve voorstellen die vanuit het parlement zelf kwamen, werden keer op keer afgekeurd. Het grootste pijnpunt is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, die na de Brexit een buitengrens van de EU wordt.

Geduld

‘Het valt nog af te wachten tot wat die gesprekken (tussen May en Corbyn, red.) zullen leiden’, zei Merkel, eraan toevoegend dat ze die ‘met de allergrootste interesse volgt’. ‘Er is in ieder geval een grote meerderheid in het Britse parlement die geen harde Brexit wil. In mijn ogen is dat een belangrijk vertrekpunt’, vervolgde de Duitse bondskanselier.

De Ierse premier Varadkar riep daarop op ‘geduld te betrachten’ tot er meer duidelijkheid komt vanuit Londen.