Staking bewakingsagenten luchthaven Charleroi afgelopen
Foto: Photo News

De bewakingsagenten van de luchthaven van Charleroi zijn donderdagmiddag terug aan de slag gegaan. Vanaf 11 uur blokkeerden ze de toegang tot de vertrekhal, waardoor reizigers niet konden boarden. Er ontstonden al snel lange wachtrijen aan de bagagecontrole.

De bewakingsagenten mogen dan weer aan de slag zijn, de hinder zal toch nog enige tijd aanhouden, zo meldt VRT NWS. Woensdagnamiddag veroorzaakten acties van bewakingsagenten al vertragingen. Volgens de RTBF zijn ze het oneens met een ontwerpakkoord tussen de vakbonden en de directie. De premies voor weekendwerk en kinderopvang moeten volgens hen omhoog.

De onduidelijkheid ter plaatse over eventuele vervolgacties blijft eveneens groot. Zo is het nog niet bekend of ook morgen zal worden gestaakt, het moment waarop vele Belgen al met vakantie naar het buitenland vertrekken.

Passagiers die door de acties hun vlucht missen, hebben geen recht op een terugbetaling, meldt consumentenorganisatie Happy Flights aan VRT NWS. 'De staking is te wijten aan een derde partij, de beveiligingsmedewerkers van de luchthaven. De luchtvaartmaatschappij kan daardoor niet verplicht worden een kosteloos alternatief aan te bieden, omdat het niet door hun schuld is dat de passagiers een vlucht gemist hebben.'

Openbaar vervoer

Ook het openbaar vervoer in Charleroi raakte donderdag in de knoop door een spontane staking bij vervoersmaatschappij Tec. Zowat een op de drie lijnen werd niet bediend, klinkt het bij Tec.

De spontane staking brak uit in de stelplaats Jumet. Volgens de openbaarvervoermaatschappij kwam het initiatief van de liberale vakbond. Die zou protesteren tegen organisatorische problemen in de stelplaats en tegen de slechte staat van een aantal voertuigen. Directie en vakbonden zaten donderdagvoormiddag rond de tafel. In de andere stelplaatsen van Tec in Charleroi waren er geen problemen.