Nadat twee vrouwen getuigden over vreemde aanrakingen van de voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden (76), heeft hij in een video gezegd dat hij zijn stijl zal aanpassen. ‘Sociale normen veranderen, en dat snap ik’, zei Biden in de video hierboven.

De Democratische politicus zegt dat hij nooit de bedoeling heeft gehad om vrouwen op een ongepaste manier aan te raken, maar dat hij begrijpt dat zijn stijl wel zo kan overkomen. ‘Ik wil praten over handelingen die ik stel naar mannen en vrouwen, die voor hen als ongepast overkwamen. Dat begrijp ik’, zegt Biden.

Hij zegt dat het voor hem natuurlijk is om handen te schudden, mensen te knuffelen of vast te nemen bij de schouders. ‘Dat is mijn manier om iemand te steunen. Dat is wie ik ben’, zegt Biden. ‘Maar de sociale normen zijn veranderd, en grenzen van persoonlijke ruimte zijn verlegd. Dat snap ik. Ik begrijp wat die vrouwen zeggen, en ik zal er veel meer rekening mee houden. Dat is mijn verantwoordelijkheid.’

Volgens Biden werkte hij zijn hele leven ‘voor de emancipatie van vrouwen’. ‘Ik zal mijn gedrag aanpassen, want persoonlijke ruimte was nog nooit zo belangrijk’, besluit Biden.

Beschuldigingen

De 43-jarige Amy Lappos vertelde de krant Hartford Courant dat Biden haar tijdens een fondsenwerving in 2009 bij het hoofd vastnam en met zijn neus tegen die van haar wreef. ‘Ik dacht dat hij me op de mond ging kussen’, aldus de vrouw. De beschuldiging komt er drie dagen nadat Lucy Flores, een voormalig parlementslid in de staat Nevada, zei dat Biden haar tijdens een campagnebijeenkomst in 2014 zonder toestemming een kus op het achterhoofd gaf.

Presidentskandidaat?

Biden begint de video met de boodschap dat hij ‘in de komende maand over verschillende onderwerpen zal praten’. Waarnemers verwachten dat de Democraat zich kandidaat zal stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Officieel is Biden nog geen kandidaat.