Moet Bart Moeyaert belasting betalen op zijn 'Nobelprijs'?
Bart Moeyaert Foto: blg
Bart Moeyaert heeft de internationale Astrid Lindgrenprijs gewonnen, goed voor vijf miljoen Zweedse kronen (480.000 euro) prijzengeld. Moet hij daar belastingen op betalen?

Jawel. België heeft met Zweden een dubbelbelastingverdrag, waardoor de inkomsten in België belast worden.

Voor sommige prijzen of subsidies geldt een volledige vrijstelling. Dan hoeft de laureaat de prijs of subsidie niet aan te geven in de belastingaangifte. Dat is bijvoorbeeld het geval voor wie een Nobelprijs krijgt, of een prijs van de Koninklijke Academie of universiteit.

Maar de meeste prijzen zijn niet erkend voor de volledige vrijstelling. Dat geldt ook voor de Astrid Lindgrenprijs. Die wordt weliswaar de 'Nobelprijs voor de Kinderliteratuur' genoemd, maar hij staat niet op de lijst. 

Dus geldt slechts een gedeeltelijke vrijstelling, zegt advocaat Jan Souvereyns. De berekening daarvoor is ingewikkeld. Op de eerste schijf van 4.080 euro moet geen belasting betaald worden. De rest, vermeerderd met een (fictieve) bedrijfsvoorheffing van 18,17 procent, wordt belast als diverse inkomsten. Daarbij geldt een tarief van 16,5 procent, plus gemeentebelastingen. Op een prijs van 480.000 euro moet dus 92.795 euro belasting betaald worden, los van de gemeentebelastingen.

De prijs zou ook aan het bedrijf van de auteur uitgekeerd kunnen worden. In dat geval geldt de vrijstelling niet. De belastingen hangen af van de winst of verlies dat het bedrijf maakt, en de manier waarop het bedrijf de prijs uiteindelijk uitkeert aan de auteur.