Chicago kiest voor het eerst voor zwarte, lesbische burgemeester
Lori Lightfoot Foto: Photo News

De 56-jarige Democrate Lori Lightfoot werd verkozen als burgemeester in Chicago, en schreef zo geschiedenis. Ze is de eerste zwarte vrouw die in Chicago de sjerp mag dragen, en ze is openlijk lesbisch. Ook dat is een primeur.

Chicago is de op twee na grootste stad in de Verenigde Staten, en heeft in haar geschiedenis nog maar één vrouwelijke burgemeester gehad. Lightfoot is dus, na Jane Byrne (burgemeester van 1979 tot 1983), de tweede vrouw die zich er burgemeester mag noemen. Ze is ook nog maar de derde Afro-Amerikaan die het ambt bekleedt, na Harold Washington (1983-1987) en Eugene Sawyer (1987-1989). Haar huidskleur en gender zijn niet de enige reden waarom haar verkiezing historisch is, Lightfoot is ook getrouwd met een vrouw. Chicago is daardoor de grootste Amerikaanse stad ooit met een openlijk lesbische burgemeester.

 Chicago kiest voor het eerst voor zwarte, lesbische burgemeester
Lori Lightfoot en haar vrouw Amy Eshleman Foto: AFP

Bij de finale stembusslag op dinsdag haalde Lightfoot het van de 72-jarige Toni Preckwinkle. Met nagenoeg alle stembureaus geteld, hebben beide vrouwen respectievelijk ongeveer 74 en 26 procent van de stemmen achter hun naam.

Lightfoot wil ‘de machine in Chicago grondig hervormen’ en belooft aandacht te hebben ‘voor alle inwoners die door de politieke elite genegeerd werden’. Ze wil zich vooral richten op mensen met lage inkomens en de arbeidersklasse. Transparantie en verantwoordelijkheid worden belangrijk in het nieuwe stadsbestuur, en ze hoopt zo het vertrouwen van de bevolking te herstellen.

De nieuwe burgemeester studeerde rechten en werd na een periode bij een advocatenkantoor assistent-procureur in de staat Illinois. Van federaal aanklager maakte ze de overstap naar enkele publieke ambten in Chicago, om na een nieuwe episode als advocaat in 2015 aangesteld te worden als voorzitter van de politieraad van de stad. In mei 2018 zette ze haar tweede termijn stop om zich volledig op de verkiezingscampagne voor het burgemeesterschap te werpen.