Tien jaar cel voor 'Mama Leather', kopstuk van Nigeriaans prostitutienetwerk
Foto: BELGA

De koningin van de prostitutiewijk in Schaarbeek, Esoke U., is woensdag door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar.

Esoke U. had van de correctionele rechtbank vorig jaar 240.000 euro boete en veertien jaar cel gekregen. Het hof van beroep maakt daar nu tien jaar cel van. 

De bende van Mama Leather was een van de grotere Nigeriaanse prostitutienetwerken in Brussel. Slachtoffers werden in Nigeria op zeer jonge leeftijd geronseld en onder valse voorwendsels via smokkelaars naar Libië gebracht, waar ze op een bootje naar Europa werden gezet. In Brussel kregen ze onderdak in een flat en moesten ze zich meteen prostitueren om hun schuld van 35.000 euro of meer af te betalen.

De jongste jaren gedroeg de Nigeriaanse pooister zich meer en meer als de ‘queen’ van de prostitutiebuurt in Schaarbeek. Voor de laatste twee, drie jaar ­alleen vond het gerechtelijk onderzoek bewijzen dat Mama Leather acht à tien jonge meisjes vanuit Nigeria naar hier heeft gesmokkeld en dat ze nog tientallen andere meisjes van andere ‘madammen’ aan een vitrine geholpen zou hebben.

Meisjes die de prostitutie weigerden, werden bedreigd en mishandeld. Hun familie in Nigeria werd het doelwit.