Dan toch geen acties op de luchthavens tijdens paasvakantie
Foto: Photo News

Reizigers hoeven deze paasvakantie niet te vrezen voor stakingsacties van boze bewakingsagenten op de luchthavens. Mogelijke acties zijn immers opgeschort nu de werkgevers een voorstel op tafel hebben gelegd.

Het personeel dat op de luchthavens de handbagage controleert, dreigde met stakingsacties op de luchthavens vanaf zaterdag. Ze verdienen te weinig en werken in moeilijke omstandigheden, luidt de klacht. Een staking van deze ‘screeners’ zou voor lange files veroorzaakt hebben op de luchthavens.

Maar de stakingsaanzegging en dus ook mogelijke acties zijn opgeschort, zegt Koenraad Maertens van de socialistische vakbond. De werkgevers hebben een voorstel op tafel gelegd, en dat zal nu worden voorgelegd aan de werknemers. ‘Het akkoord loont volgens ons de moeite om voor te leggen. Het zou onverantwoord zijn om de acties voort te zetten’, aldus Maertens.

De aanzegging en de acties zijn opgeschort tot 23 april. Dan moet duidelijk worden wat de consultatie van de achterban heeft opgeleverd.

De luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen kunnen nieuwe hinder missen als kiespijn. Wekenlange acties van de luchtverkeersleiders zorgden al voor heel wat vertragingen. Dat acties nooit uit te sluiten vallen, bleek woensdagochtend nog op de luchthaven van Charleroi, toen de bewakingsagenten daar spontaan het werk neerlegden. De actie duurde gelukkig maar een uurtje.