Nederlands bedrijf verspreidt fout bericht als zou het arbeiders voor Trumps muur mogen werven
De grens met Mexico in Nogales, Arizona Foto: photo news
Een Nederlands bedrijf gaat de Amerikaanse overheid helpen bij de aanwerving van enkele honderden arbeiders om mee te bouwen aan de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Dat was tenminste het verhaal dat het bedrijf aan de media vertelde. Later moest het zijn verhaal intrekken.

The Next Crowd uit het Limburgse Nederweert heeft een vacaturesite online gezet om bouwvakkers te zoeken die willen meebouwen aan de muur van Donald Trump. Het in 2017 opgerichte bedrijf is gespecialiseerd in het maken van digitale vacaturewebsites voor projecten.

Maar het hele verhaal bleek verzonnen door het bedrijf, op zoek naar wat free publicity. Ook de politie is boos.

'Een Engels advocatenkantoor benaderde ons enkele weken geleden met een aanbesteding voor een toen nog onbekende opdrachtgever', vertelde manager Lizette Bos toen we haar contacteerden en zij de leugen nog volhield.

'Toen we de opdracht kregen toegewezen, werd pas duidelijk welk doel de wervingscampagne had. Natuurlijk hebben we zelf ook een mening en intern uitgebreid gesproken of het verstandig was om in te tekenen op deze opdracht. We hadden toen ook echt nog niet in de gaten wat een impact dit zou hebben. We worden nu platgebeld', aldus nog Bos.

Na de formele toekenning van de opdracht heerste er bij het bedrijf vooral trots en waren er veel felicitaties van collega’s in de branche. De jubelstemming sloeg al snel om toen er boze reacties volgden over het morele aspect om al dan niet indirect mee te werken aan de bouw van de omstreden muur, vertelde de manager ons.

'Iedereen mag een mening hebben, maar uiteindelijk primeert voor ons het zakelijke aspect. We zijn als kleine start-up trots op deze aanbesteding en we willen graag beoordeeld worden op ons uiteindelijke resultaat', aldus Bos. Over de duur van de wervingscampagnes, welke andere partijen bij de opdracht zijn betrokken en het financiële aspect wou Bos niets kwijt.

Een dag later trok het bedrijf het bericht weer in. Het bedrijf moest bekennen dat het het hele verhaal verzonnen had. Allicht ook omdat er gaandeweg meer negatieve dan positieve reacties kwamen. Arjan Elbers, Managing Director, biedt excuses aan alle betrokkenen die hier hinder aan hebben ondervonden. 'De doelstelling was een ludieke stunt met veel bereik, maar nimmer wilden we iemand kwetsen' aldus Arjan.

Ook de politie reageert boos. “We vermoedden dat deze toezegging om Trump te helpen, wel eens tot vervelende reacties kon leiden', vertelde die achteraf aan Het Belang van Limburg. 'Dat bleek ook tijdens het gesprek met de directie. Er waren dreigementen binnengekomen, waaronder de dreiging met brandstichting. Daarop hebben we actie ondernomen. Als het bedrijf toen had laten weten dat het om een grap ging, had dat anders aangepakt kunnen worden.”

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in