Brunei kan vanaf vandaag homoseksuelen stenigen
Foto: EPA-EFE

De sultan van Brunei, een klein land in Zuidoost-Azië, implementeert vanaf vandaag nieuwe islamitische wetten. Onder die wetten is het verboden voor mensen van hetzelfde geslacht om seksuele betrekkingen te hebben. De kritiek van de internationale gemeenschap, Hollywood incluis, veranderde niets.

De nieuwe regels zijn gebaseerd op de shariawetgeving en gaan woensdag in. Mensen die misdrijven begaan zoals verkrachting, seksuele betrekkingen buiten het huwelijk, diefstal en het beledigen van de profeet Mohammed kunnen de doodstraf krijgen. Mannen die seks hebben, riskeren in uitzonderlijke gevallen zelfs de dood door steniging. Vrouwen die seks hebben kunnen 40 stokslagen krijgen of 10 jaar gevangenisstraf.

‘Ik wil dat de leer van de islam in dit land strenger wordt nageleefd’, vindt sultan Hassanal Bolkiah (72)  van de kleine staat in een toespraak, zonder expliciet te verwijzen naar de aanpassing van de strafwet.

Experts gaan er echter van uit dat de kans klein is dat executies, die vooral gericht zouden zijn tegen homoseksuele mannen, zullen worden uitgevoerd. Ook in Saudi-Arabië, Iran, Mauritanië, Soedan en Jemen riskeren homoseksuelen de doodstraf, maar volgens de Verenigde Naties zijn in de afgelopen jaren geen homoseksuelen ter dood veroordeeld.

Internationaal protest, ook uit Hollywood

Brunei is het eerste land in Zuidoost-Azië dat op nationaal niveau de shariawetgeving invoert. De internationale gemeenschap en ngo’s riepen op de nieuwe wetgeving in te trekken, maar de sultan gaat door. Sterren zoals acteur George Clooney, zanger Elton John en talkshowpresentatrice Ellen DeGeneres hebben opgeroepen tot een boycot tegen de luxehotels die eigendom zijn van de sultan. De sultan is via zijn ‘Brunei Investment Company’ eigenaar van een negental hotels in de Verenigde Staten en Europa, waaronder het Beverly Hills Hotel, The Dorchester in London, en de Plaza Athenee in Parijs.

‘Laat duidelijk zijn dat iedere keer als we in de hotels verblijven we geld geven aan mensen die hun eigen burgers stenigen of doodslaan omdat ze homo zijn of beschuldigd worden van overspel’, schrijft Oscarwinnaar George Clooney in zijn opiniestuk op Deadline.com.

Discriminatie

Mensen uit de LGBTQ-gemeenschap worden in Brunei al langer geconfronteerd met discriminatie. Tot op heden riskeerden homoseksuelen 10 jaar cel voor seksuele relaties. Onder de nieuwe wetgeving riskeren ze naast de doodstraf ook stokslagen. Dieven riskeren dan weer de amputatie van een hand of een voet.

De sultan, die zijn land met ijzeren hand regeert sinds 1967, reageerde dat Brunei een ‘eerlijk en gelukkig’ land is. ‘Wie naar dit land komt zal een aangename ervaring hebben en zal genieten van een veilige en harmonieuze omgeving.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in