Bikepacking maakt van je fietsvakantie een avontuur
Foto: A.S.Adventure
Vind je het moeilijk kiezen tussen een tocht met de rugzak en een fietsvakantie? Waag je dan eens aan bikepacking, de perfecte combinatie van backpacking en biketouring.

Wat is bikepacking?
Bikepacking is een trend die komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het combineert backpacking en biking in één activiteit: de ideale manier om de wijde wereld te verkennen op een avontuurlijke, ongebonden manier.

Je reist minimalistisch, budgetvriendelijk én duurzaam. Het enige wat je eigenlijk echt nodig hebt is een geschikte fiets – typisch een trekkingfiets of mountainbike – en een minimum aan bagage (lees: je kampeerspullen), die je aan je fiets hangt in speciale fietstassen. Daarmee trek je dan de natuur in voor meerdere dagen, langs unieke plekken over trails, onverharde of zandwegen. Hoe minder bereden de paden, hoe beter.

Daardoor gaat er een wereld aan nieuwe mogelijkheden open: je kan grotere afstanden afleggen dan je te voet zou doen én je neemt het landschap veel meer in je op dan je doet terwijl je met de auto rondtoert. En slapen doe je waar je tocht je ’s avonds heeft gebracht. Puur avontuur, met andere woorden!

Je fiets, je bondgenoot
Dat je met je stadsfiets of koersfiets niet ver geraakt als je wil bikepacken, dat had je intussen wel door. Afhankelijk van het soort ondergrond waarop je gaat bikepacken, kies je je tweewieler. Hij moet sowieso aan deze voorwaarden voldoen:

 • Beschikken over robuuste banden, die geschikt zijn voor een afwisselende ondergrond.
 • Mogelijkheden bieden voor een veilige montage van fietstassen.
 • Een goed compromis tussen snelheid en comfort bieden. Je legt immers behoorlijk wat kilometers af.

Daarom kiezen bikepackers meestal voor één van deze types fietsen:

 • Mountainbike: de beste optie als je langs heuvelachtige en ruigere wegen rijdt.
 • Gravelbike: sneller dan een mountainbike, maar robuuster dan een racefiets.
 • Trekkingfiets: de meest comfortabele fiets voor bikepacking, en aanbevolen voor langere trips en/of wanneer je extra bagage wil meenemen.

Wat stop je in je bikepack?
Als je op er al bikepackend op uit trekt, neem je geen karrevracht aan spullen mee. Net zoals een backpacker alleen het hoogstnodige inpakt, is de insteek bij bikepacking uitgesproken minimalistisch. Toch zijn er enkele dingen die niet mogen ontbreken tijdens je tocht.

 • Fietstassen: Een must voor het transport van al je spullen! De ideale tassencombinatie bestaat uit een waterdichte, robuuste stuur-, frame- en zadeltas. Daarmee verdeel je het gewicht van je bagage over je hele fiets, zodat het rijgedrag van je tweewieler zo weinig mogelijk wordt beïnvloed door je spullen.
  Op zoek naar een oerdegelijke set fietstassen? Kijk dan zeker even in het aanbod van Vaude, waar je je fiets meteen startklaar kan maken met de Trailfront stuurtas (19 liter), Cruiser frametas (1,3 liter) en Trailsaddle zadeltas (12 liter). Ze zijn goed voor heel wat bagageruimte én je kan er ook je tent of slaapzak op bevestigen.
   
 • Reparatiekit: Een reparatieset hoort altijd in je fietsuitrusting thuis, inclusief een compacte fietspomp. Basisgereedschap om kleine problemen te verhelpen of een multitool komt ook altijd van pas.
   
 • Fietsslot: Even een winkel binnen? Met een compact, lichtgewicht slot zoals de Abus Bordo Granit X Plus combineer je veiligheid en lightweight travelling.
   
 • Drinksysteem: Een drinksysteem laat je toe om handenvrij te drinken op de fiets. Bovendien komen deze systemen in verschillende vormen en formaten, en wegen ze bijzonder weinig.

 • Lichtgewicht tentje: Een tent voor bikepacking moet bovenal compact zijn en weinig wegen. Hoe ver je daarin gaat bepaal je zelf aan de hand van je wensen en budget, maar een kleine tunneltent is een populaire keuze.
   
 • Slaapzak en matje: Voor je slaapzak en slaapmatje geldt hetzelfde advies: licht en compact zijn ook hier de buzzwords. Een slaapzak met donsvulling is licht en laat zich het compactst opbergen, maar valt typisch ook iets duurder uit.
   
 • Hoofdlamp: Een efficiënte hoofdlamp zorgt niet alleen voor licht, ze zorgt er ook voor dat je je handen vrij houdt. Handig bij kleine reparaties of het verlichten van je kookplek.
   
 • Trekkingmaaltijden: Wie de begane paden ver achter zich laat, neemt best wat proviand mee. Trekkingmaaltijden zijn compact opbergbaar, eenvoudig te bereiden en… je kan ze zonder servies verorberen, bijvoorbeeld met een spork.
   
 • Lichtgewicht kooktoestel: Kies voor een eenvoudige brander om je potje te bereiden na een dag fietsen. Sommige exemplaren laten zich trouwens verrassend compact wegstoppen in je bagage.
   
 • Droge (fiets)kledij
   
 • Toilettas (met inhoud)
   
 • EHBO-set
   

TIP: Wil je je kennis over tenten eerst een beetje bijspijkeren, voor je ons aanbod verkent? Onze experts helpen je daar graag bij op deze pagina! >>


Inspiratie nodig voor je fietsroute?
Lijkt een backpackingavontuur je wel wat? Laat je alvast inspireren door de volgende routes!

TIP: Volg zeker ook de fotoverhalen van de Belgische bikepacker Gunther op www.bikepacking.be. >>


Competitiebeest en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Waag je dan eens aan een van deze races!

Op zoek naar modieuze, comfortabel zittende fietskleding waarin je moeiteloos het mooie weer maakt? Laat je dan inspireren door deze bikelooks voor dames en heren.