Naar goede gewoonte ontwikkelde De Standaard samen met de VRT een Stemtest voor de federale, Vlaamse, Brusselse en Europese verkiezingen. Volgens de wetenschappers achter de test is het de meest fijnmazige ooit.

‘Vakbonden mogen niet langer werkloosheidsuitkeringen uitbetalen, de overheid moet dat zelf doen.’ Wat denkt u? Eens of oneens? In het eerste geval zit u op dezelfde lijn als Vlaams Belang, N-VA en Open VLD. In het tweede geval sluit uw visie aan bij die van CD&V, Groen, PVDA en SP.A.

Het is een van de 35 stellingen in de federale stemtest die u vanaf vandaag kan invullen op de site van De Standaard. Er zijn ook stemtesten beschikbaar voor de Vlaamse verkiezingen, de Europese en de Brusselse. Telkens volgens dezelfde, beproefde formule: u beantwoordt een reeks stellingen en komt meteen te weten welke partijen nauw aansluiten bij uw overtuiging en welke daar juist ver van afstaan. Op die manier biedt de stemtest een inhoudelijk inzicht in het partijpolitieke landschap en uw eigen positie daarbinnen.

De test werd ondersteund door een team wetenschappers van de VUB, UCL en Universiteit Antwerpen. ‘De meerwaarde van de Stemtest is dat we partijen verplichten om kleur te bekennen op identiek dezelfde stellingen. Terwijl ze anders haast uitsluitend communiceren over die thema’s waarmee ze zich willen profileren en populair maken, zeker in verkiezingstijden. Dat blijft de kracht van de test.’

Stemtest 2019 bevat een nieuwe functie. Wanneer uw stemprofiel op het einde van de test heel dicht bij twee partijen ligt, kan u vijf extra, op maat gesneden, stellingen beantwoorden. Die zijn er op gericht om de twee eerste partijen verder uit elkaar te halen. ‘Die extra optie is belangrijk omdat uit onze simulaties blijkt dat veel kiezers effectief twijfelen tussen twee partijen,’ zegt Michiel Nuytemans van het databedrijf Tree Company, dat de Stemtest inhoudelijk en technisch mee uitwerkte. Walgrave besluit. ‘Nog nooit konden we de kiezers zo op maat bedienen.’